Hoogeveen – u bent ook weer welkom op 22 maart aanstaande bij het Schippershuus. Bij vervoer denken we tegenwoordig aan vrachtwagen, trein, auto en fiets. In vroegere dagen was dit wel anders.warmewinterwandeling

Paard en wagen en de eigen voeten waren eeuwenlang de trouwe vrienden van de mens. In de zeventiende eeuw kwam in heel Nederland het vervoer over het water op. Overal werden er trekvaarten gegraven en gingen overheden zich bemoeien met regelingen rond personen- en goederenvervoer over het water. Zo werd het mogelijk om op relatieve goedkope en snelle manier goederen en personen te vervoeren, waarbij de overheden ook nog een graantje mee konden pikken.

De zogenaamde trekschuit en beurtschip was honderden jaren lang een begrip in Nederland. Hoogeveen, dat haar bestaan te danken had aan vervening en kanaal, ontkwam natuurlijk niet aan deze nieuwe trend. In 1659 kwam hier dan ook al het eerste gereguleerde veerschip op Meppel. De veerscheepvaart bleef in Hoogeveen een constant gegeven tot in de vorige eeuw. Toen verdween ook in Hoogeveen het veerschip.

Het bijzondere van de veerscheepvaart van Hoogeveen is dat er een Hoogeveens vervoersbedrijf is, dat een continue traditie heeft vanaf de eerste veerschipper in 1659 tot het hedendaagse moderne vervoer. Welk bedrijf zich de eer aan kan meten een continue bedrijfstraditie te hebben die teruggaat tot 1659 wordt op dinsdag 22 maart aanstaande onthuld tijdens de derde Warme Winter Wandeling. We beginnen ’s avonds om 20.00 uur bij het Schippershuus aan het Kruis. Inloop vanaf 19.30 uur.

Hier wordt een inleiding gegeven over het eeuwenoude vervoer-over-water van Hoogeveen door de eeuwen heen. Ook wordt dan de naam van het oudste vervoerbedrijf van Hoogeveen onthuld. Daarna gaan we naar buiten om de plaatsen te bezoeken die bepalend waren voor het veervervoer in Hoogeveen: de plaatsen van afvaart van het veerschip, de woningen van de veerschippers en de plaatsen waar beslissingen werden genomen. We eindigen bij Grandcafé Het Huis met de duivengaten, waar nog de mogelijkheid is om na te praten. De Warme Winter Wandelingen worden georganiseerd door Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar in samenwerking met het Schipperhuus en het Huis met de Duivengaten. De toegang is gratis. U moet wel uw eigen consumpties betalen.

Door Henk Boer

Geef een reactie