Hoogeveen – Naoberschap. Oude tijden herleven, maar dan wel in een modern jasje, via een website die donderdag online kwam. Het platform is bestemd voor de bewoners van De Weide en Erflanden en brengt vraag en aanbod voor hulp bij elkaar. Wethouder Erik Giethoorn bracht in de locatie De Vecht van het Jannes van der Sleedenhuis de website officieel in de lucht. Buurthulp Voor elkaar, heet de site.

Initiatief vanuit buurt
Erg enthousiast is wethouder Erik Giethoorn over dit initiatief van buurtbewoners Irma Bor en Goos Wijbrands. In oktober vorig jaar bij de behandeling van het Wmo-beleidsplan vroeg de raad om aandacht voor digitale marktplaatsen waar vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar komen. ‘We hebben eens rond gekeken en het bleek dat er heel wat websites zijn, die vaak zijn bedacht en uitgevoerd door professionals, dus van bovenaf gedropt. Deelname kostte meestal veel geld. En toen kwam het initiatief vanuit Erflanden en De Weide. Zo’n initiatief vanuit de buurt zelf – van onderop – is veel krachtiger’, aldus wethouder Giethoorn.

Geen leidende rol
De gemeente heeft wel een handje geholpen met een bijdrage voor de aanschaf van een laptop. Ook de Stichting Welzijnswerk en het bedrijfsleven hebben ondersteuning geboden. ‘Maar de buurtbewoners moeten het zelf doen’, vindt Giethoorn. Hier ligt wel een faciliterende maar geen leidende rol voor de gemeente.
De wethouder hoopt dat de site een succes wordt en dat er meer mensen worden geïnspireerd, zodat deze nieuwe vorm van naoberschap zich als een olievlek over de gemeente verspreid. ‘Dan helpen we graag om de boel aan elkaar te knopen, maar het initiatief moet wel vanuit de buurtbewoners komen.’

Sociaal netwerk
Buurthulp Voorelkaar is een platform waarbij bewoners zelf hulp kunnen bieden of vragen. Daardoor kan het eigen sociale netwerk worden uitgebreid.
Vroeger waren de sociale verbanden in een buurt veel sterker en was het vragen en bieden van hulp aan elkaar veel vanzelfsprekender. Tegenwoordig is de drempel veel hoger om in de buurt hulp te vragen of te bieden.

Voor iedereen en alle leeftijden
Buurthulp Voorelkaar is voor iedereen met een vraag of aanbod. Maar het gaat niet alleen om praktische hulp bij klusjes in huis of tuin, boodschappen, vervoer of computerhulp. Het platform is er ook voor nieuwe inwoners die mensen willen leren kennen. Ouderen die niet stil willen zitten en hun kennis willen delen. Gezinnen die alleenstaanden uitnodigen om te komen eten. Nieuwe Nederlanders die de taal willen leren. Creatievelingen die elkaar vinden om samen mooie dingen te maken. Mensen met een beperking die soms hulp kunnen gebruiken en graag hun talenten laten zien. Buurthulp Voorelkaar is voor iedereen.

Door Henk Boer

Geef een reactie