HOOGEVEEN – Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari 2022 vinden De Nationale Voorleesdagen plaats. Dit jaar staat het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster centraal.

Voorleesuurtje
Op woensdagmiddag 2 februari van 14 tot 15 uur organiseert Bibliotheek Hoogeveen een voorleesuurtje. Het Prentenboek van het Jaar wordt voorgelezen in het Pools, Arabisch, Turks en Nederlands. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.

Lief cadeautje voor nieuwe jeugdleden
Peuters en kleuters ontvangen tijdens deze periode een lief welkomstcadeautje als ze lid worden van de Bibliotheek.

Prentenboek van het Jaar: Maar eerst ving ik een monster
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos het Prentenboek van het Jaar 2022 uit de prentenboeken die in 2021 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’

Tjibbe Veldkamp
Tjibbe Veldkamp (1962) schrijft prentenboeken, verhalen voor jonge kinderen en jeugdromans. Hij is zeer succesvol met zijn prentenboeken over Agent en Boef en won al drie Zilveren Griffels. Samen met Kees de Boer maakte hij Bert en Bart redden de wereld, het Kinderboekenweekgeschenk van 2011.

Kees de Boer
Kees de Boer (1965) is illustrator en striptekenaar. Hij begon zijn stripcarrière bij Eppo en Wordt vervolgd. Inmiddels verschijnen zijn strips in allerlei verschillende tijdschriften. Sinds 1996 tekent hij ook voor kinderboeken. Met zijn illustraties is hij hofleverancier van de boeken van Tjibbe Veldkamp.

De Nationale Voorleesdagen 2022
Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters. De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Nationale Voorleesdagen helpen hiermee. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: