HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi werd dit jaar geopend door Nick Schilder. De zanger uit Volendam was vandaag de hele dag op uitnodiging aanwezig bij het schaaktoernooi in Hoogeveen. ‘s Morgens gaf hij de traditionele jeugdsimultaan bij McDonald’s.

Meer dan 28 kinderen spelen Schaaksimultaan met o.a. Nick Schilder in Mc Donalds. (foto: André Weima ©)

 

Dat Schilder, bekend van het duo Nick & Simon, een keer het toernooi zou komen openen, was altijd al duidelijk. Naast een succesvolle zanger is hij ook een goede schaker: ,,Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben om het Hoogeveen Schaaktoernooi te openen. Het is toch een van de meest gerenommeerde toernooien in Nederland. Ik heb er nog nooit bij kunnen zijn, maar ik volg het wel elk jaar.”

Voorafgaand aan de opening gaf Nick Schilder een jeugdsimultaan. Deze begon om 9.30 uur bij McDonald’s in Hoogeveen. Schilder werd tijdens deze simultaan bijgestaan door Christine Namaganda uit Oeganda. Namaganda heeft een schaakschool in Oeganda en heeft een rol gespeeld in de Disneyfilm Queen of Katwe. Zij is dit jaar de speciale gast van het toernooi. Het 22ste Hoogeveen Schaaktoernooi kent een recordaantal deelnemers. Er staan dit jaar 251 schakers uit 21 landen op de deelnemerslijst. De amateurs en de open groep begonnen vandaag aan het toernooi.

Topattracties van het Hoogeveen Schaaktoernooi waren twee matches. Dit jaar speelden de jonge Nederlandse grootmeester Jorden van Foreest tegen de iets oudere Russische topspeler Vladimir Fedoseev, en komt achtvoudig Russisch kampioen Peter Svidler uit tegen de Amerikaanse kampioen Sam Shankland. Voor het open toernooi hadden zich al 91 deelnemers uit allerlei landen aangemeld. Bovenaan de lijst staat de kampioen van Afrika, de sterke Egyptische grootmeester Bassem Amin. Ook de winnaar van vorig jaar, Roeland Pruijssers, was weer van de partij.

Meer dan 28 kinderen spelen Schaaksimultaan met o.a. Nick Schilder in Mc Donalds. (foto: André Weima ©)

Grootmeesters doen hun werk

HOOGEVEEN – De eerste ronde van het Open schaaktoernooi in Hoogeveen zag geen grote verrassingen. De grootmeesters deden wat ze moesten doen – winnen. Wel lieten diverse jonge deelnemers al goed spel zien, en sommigen overbrugden een groot verschil in Elo-rating.

Feline Waardenburg hield Ron Hoffman op remise, en dat deden ook Max van de Pavoordt tegen Rob Bertholee, Duncan Klaren tegen IM Migchiel de Jong en William Shakhverdian tegen de ervaren Indiër Ojas Kulkarni, die recentelijk in vele Nederlandse toernooien heeft gespeeld. Nog beter waren de prestaties van Marcel Winkels, die won van de op papier veel sterkere Marijn den Hartog, en Loek van der Hagen, die de Ier David Murray versloeg.

Vandaag vond ook de loting voor de kleurverdeling plaats van de twee matches tussen vier topspelers. Het resultaat voor ronde 1, die morgen wordt gespeeld, was:

Vladimir Fedoseev-Jorden van Foreest
Sam Shankland-Peter Svidler

Door Henk Boer

Geef een reactie