Hoogeveen – Het WK jeugd in Beilen, dat vlekkeloos lijkt te verlopen, eist her en der zijn tol in mentale en fysieke zin. Een ware uitputtingsslag voor de jeugdige dammers.                                                                                            WK jeugd Vermoeide ogen, hersenen en gezichten. Vandaag zelfs weer een pittige dubbele ronde op het menu. Maar coaches, ouders en organisatoren die ook ervaren hoe zwaar het voor de kinderen is een week lang tussen de wereldtopniveau te bewijzen wat ze waard zijn. De Hoogeveners merkten dit vandaag in het bijzonder.

Lisa Scholtens (10e) had in de ochtendronde geen kind aan haar Mongoolse tegenstander Ganbold, maar moest ’s middags haar meerdere erkennen in de Estse Triinu Jalg. Ook Roland Kreeft had ’s ochtends na een goede partij een gemakkelijke oogst toen zijn Mongoolse tegenstander Batbayar de hand sloeg aan zichzelf in de veronderstelling een diepe vernietigende combinatie te nemen. Ook de middagronde begonnen buitengewoon zonnig omdat hij de Let Norenbergs al hoeken van het dambord liet zien vanuit een sterke opening. Helaas kreeg dit geen goed vervolg en moest hij onfortuinlijk de punten laten aan zijn Oost Europese opponent. Renco Oostindjer (22e) daarentegen liep juist in de ochtend twee maal in het mes in zijn partij tegen Groninger Max Doornik, maar herstelde zich op karakter met een puntendeling in de middagronde tegen de Let Mitrevics.

Nicole de Vries (13e) overklaste ’s ochtends de sterke Litouwse Packauskaite met een haarscherpe omsingeling, maar zag ’s middags haar opening mislukken. Ze moest zich inventief verdedigen tegen het Wit Russische aanvalsgeweld en deed dat met verve. Toen ook Kazlova heel attent reageerde leek de partij op een terechte puntendeling af te stevenen totdat Nicole per ongeluk de schijf in handen pakte die ze in het geheel niet van plan was te spelen en kon direct haar tegenstander de handen schudden. Suzanne Staal (18e) wist weer wat winnen is. In de vijfde ronde won zij van een Poolse en sloot de dag af met een gelijkspel. Jasmijn Scholtens (26e) verloor ’s ochtends van de Chinees Li, maar nam in de middagronde snoeihard revanche met een bliksemzege op de Hongaarse Orosz.
Ilse Barf (12e) staat nog steeds op haar gemiddelde van zeven punten. Ze won en verloor vandaag. Ze heeft nog mooie vooruitzichten op in de top-10 te eindigen in een sterk aspirantenveld. Lisa Schep (27e) kon het ’s ochtends niet bolwerken tegen de Franse Bonnetot, maar maakte gehakt van de Turkse Celikkaya.

Na de vele voordelige remises van Nick Waterink (8e) in de vorige ronden proefde hij eindelijk het zoet der overwinning tegen de Oekrainer Saparov. De aanhouder wint! Na de remise in de 7e ronde tegen de sterke Pool Chichoki. Nick maakt een ijzersterke indruk op dit toernooi. Hij zet zijn tegenstanders steeds onderdruk en komt zelf niet in de problemen. Rick Hakvoort (23e) blijft de weg omhoog zoeken. Vandaag produceerde hij twee interessante puntendelingen met de Pool Kortkas en de Let Bersons.
Morgenochtend om 9 uur staat de 8e ronde op het programma.

Door Henk Boer

Geef een reactie