Roland Kreeft vice-kampioen
Hoogeveen – Tijdens Pinksteren werden er twee Nederlands kampioenschappen georganiseerd in het Gelderse Culemborg: de welpen algemeen en pupillen meisjes. Damclub HDC Hoogeveen was op beide toernooien hofleverancier.

NicoleRoland
Bij de welpen deden er vijf Hoogeveners mee van de twintig deelnemers: Roland Kreeft, Wilmer Oostindjer, Morris Everts, Arthur Schep en Reinout Schep. Het toernooi werd op één dag gehouden en telde negen rondes met een vrij korte bedenktijd. Favoriet voor de titel was onze eigen Roland Kreeft. Hij speelde prachtige partijen en zeer zorgvuldig, maar dit was niet voldoende voor de titel. In het duel tegen de kampioen, Gerard Kramer uit Groningen, stond hij

magistraal, maar verloor op de klok. Dit was voor hem een grote teleurstelling. Desondanks, zat hij de vijf opeenvolgende partijen er goed achter en mag hij met dit resultaat naar het EK en WK. Wilmer Oostindjer begon stroef, maar kwam later in het toernooi weer goed opzetten. Zijn doel (top-3) heeft hij niet gehaald, maar hij liet toch zijn kwaliteiten zien met een vijfde plek. Morris Everts (16e) en Reinout Schep (18e) plaatsten zich voor het eerst voor de finale. Alleen Arthur Schep (17e) was dit zijn tweede keer. Alle drie de spelers kwamen hier voor ervaring en dat is gelukt.

De pupillen meisjes speelden op de zaterdag en maandag in totaal negen rondes. Ook hier was een Hoogevener favoriet voor de nummer één positie: Nicole de Vries. Zij maakte haar rol met prachtig drukspel en een elegante stijl waar. Ze won acht partijen en speelde één remise tegen de nummer twee: Elisabeth Kramer (14 punten) uit Groningen. Nicole is voor het eerst in haar jonge damcarrière Nederlands kampioene. De zusjes Jasmijn en Lisa Scholtens speelden beide een sterk toernooi. Ze kwamen dicht bij het podium, maar moesten het doen met een vierde en vijfde plaats. De zusjes Scholtens barsten van de enorme creativiteit in hun spel wat enorm gewaardeerd werd. Vera Brunink (17e) liet sterk spel zien, maar vergat vaak de genadeslag te geven op het eind. Hierdoor behaalde zij slechts zeven punten.

Al met al was het een zeer geslaagd weekend. Nicole en Roland zullen zich nu voorbereiden voor het EK in Pinks, Wit-Rusland van 1 tot en met 9 augustus.

Door Henk Boer

Geef een reactie