ELIM – Veiligheid boven alles is het motto. Er is al geruime tijd een AED aanwezig in dit seniorencomplex, maar nu zit deze in een kast met een pincode. Bij een calamiteit waarbij het vermoeden is van een hartstilstand kan een AED een belangrijk verschil maken, mits deze wordt gebruikt door een speciaal daarvoor opgeleide hulpverlener. Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt bij een persoon die een acute circulatiestilstand heeft. In de volksmond wordt dit ook wel een hartstilstand genoemd.

De AED dient een elektrische schok toe, om het hart weer in het normale ritme te brengen. Omdat er maar een selectieve groep binnen Elim dit apparaat mag bedienen zit deze in een kast met een pincode. Er is binnen Elim maar één AED die vrij toegankelijk is voor bevoegden en dat is bij Plus Huisman. Deze wordt dan wel weer bewaakt door een camera die dag en nacht registreert.

Bij een vermoeden van een circulatiestilstand moet de hulpverlener zich eerst richten op het slachtoffer en een andere aanwezige 112 laten bellen. Deze schakelt dan de dichtstbijzijnde bevoegde hulpverlener in, die het apparaat goed kan bedienen. Domesta, de huismeester en de bewoners van Seniorencomplex De Wiekswal zijn blij met de AED in hun aanwezigheid, want dat geeft een stukje zekerheid en is veelal levens reddend. Gerard Biemans is de coördinator van de AED-kasten in Elim die zich bevinden bij Ellerie, de Hervormde Kerk en De Wiekswal. Ook in de huisartsenpraktijk is een AED aanwezig, maar deze staat onder het beheer van de huisartsen zelf.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: