Bij Lucas Aardenburg werden groentes in blik geconserveerd. Foto: Lucas Aardenburg

HOOGEVEEN – Bij de Verhalenwerf in de Hoogeveense bibliotheek is vanaf zaterdag 27 november de nieuwe expositie ‘Aardenburg! Van Kennemer tot Iglo’ te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de historische conservenfabriek Lucas Aardenburg uit Hoogeveen.

Nadat de turfwinning begon af te nemen, kwam de tuinbouw steeds meer op in en rondom Hoogeveen. Voor Aardenburg was dit een uitstekende kans om zich op deze plek te vestigen. Zo ging ook Hoogeveen mee met de industriële revolutie.

In 1929 werd het bedrijf opgericht als Lucas Aardenburg NV Conservenfabriek ‘Kennemer’. De fabriek werd geleid door broer Jan Aardenburg als nevenvestiging van de holding NV Lucas Aardenburg’s Import-Export in Beverwijk. In eerste instantie was het uitsluitend een conservenfabriek, vanaf 1952 werden ook diepvriesproducten geproduceerd.

Harde werkers
Lucas Aardenburg stond bekend om zijn harde werkers. Er werkten veel arbeiders uit Hoogeveen en omstreken, maar ook werden er Spaanse, Indische en Molukse arbeiders geworven. Aardenburg gaf zijn medewerkers de mogelijkheid tot thuiswerken. Voor veel grote gezinnen was dit een ideale extra inkomstenbron.

De fabriek had veel invloed op de samenleving in Hoogeveen. Zo ontmoetten veel werknemers elkaar bij verenigingen en het Spaanse centrum. Mooie liefdes bloeiden op! Veel arbeiders kwamen uit het buitenland en daarom ging de communicatie vaak via een tolk. Ook hingen er Spaanstalige borden met aanwijzingen in de fabriek.

Verhalen over de conservenfabriek zijn er volop. Wie kent er niet het rampjaar 1978 voor Iglo/Lucas Aardenburg. Er ontsnapte ammoniak uit een koelinstallatie en duizend ton bedorven diepvriesvoedsel moest naar de VAM worden afgevoerd. Die verhalen komen ook aan bod tijdens de Verhalentafel.

Verhalentafel
„We openen de expositie met een Verhalentafel. Diverse gasten schuiven aan om herinneringen op te halen en verhalen te delen”, vertelt vrijwilliger Serge Vinkenvleugel die ook de gespreksleider is.

Programma:
13.15 – 13.30 uur Inloop en ontvangst
13.30 – 15.00 uur Verhalentafel
15.00 uur Opening tentoonstelling

Let op: Coronatoegangsbewijs verplicht. We volgen de actueel geldende richtlijnen vanuit de Nederlandse overheid en het RIVM.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.