Hoogevener Zainal Palmans knap vierde
HOOGEVEEN – Voor het eerst heeft dammer Michiel Kroesbergen uit Groningen meegedaan met een editie van het MTB Open damtoernooi, en hij pakte zaterdag direct de titel. De internationaal meester scoorde maar liefst 13 punten uit 8 partijen. Tweede werd zijn stadgenoot Wouter Sipma die evenveel punten scoorde, maar een iets zwakker programma draaide. De Rus Nikolai Kychkin werd verrassend derde.

Alle prijswinnaars

Door Zainal Palmans
Het was in de laatste twee rondes nog behoorlijk spannend in buurtgebouw het Knooppunt. Kroesbergen stond op 11 punten en de Hoogevener Zainal Palmans op de tweede plek met één punt achterstand. In hun onderling duel in de zevende ronde kwam Palmans erg ver tegen de kampioen die noodgedwongen op de rem moest trappen om erger te voorkomen. Palmans koos bewust voor een vlakke strategie om de creatieve Kroesbergen uit zijn comfortzone te krijgen. Helaas voor Palmans eindigde het in remise en hierdoor had hij de titel niet meer in zijn eigen hand. Daarnaast vergezelde grootmeester Auke Scholma en Wouter Sipma hem met 11 punten.

Toernooiorganisator Maarten Wichgers (links) met Zainal Palmans

In de laatste ronde had Kroesbergen (12 punten) genoeg aan een punt tegen de Fries Jan van Dijk, en dat gebeurde ook. Tevens won Wouter Sipma met een hele mooie stijl van Auke Scholma. Palmans kon derde worden, maar dan moest hij wel de laatste ronde winnen. In een gewonnen stelling miste hij de scherpte om het af te maken. De uiteindelijke remise gaf hem toch een mooie vierde plaats op, zijn beste prestatie tot nu toe.

Het toernooi was weer in goede banen geleid door de enthousiaste en passievolle organistoren van stichting damvrienden van Hoogeveen onder leiding van toernooivoorzitter Maarten Wichgers. “De negende editie was enorm geslaagd. Er waren weinig problemen en het toernooi liep als een geoliede machine”, aldus een trotse voorzitter. In zijn slotwoord bij de prijsuitreiking prees hij de inzet van de spelers. “De negende editie was extra mooi aangezien er veel strijd werd geleverd op de borden. Ook de grootmeesters gingen er vol voor. Dat zien we graag hier in Hoogeveen en op ons toernooi.” Ook de toernooiwinnaar dankte de organisatie, vrijwilligers en speciaal zijn ouders, ondersteuners en tegenstanders. “Een week voor het toernooi wist ik niet of ik mee zou doen aan het toernooi. Gelukkig was de toernooiorganisator volhardend en besloot ik toch maar mee te spelen. Ik ben hem dankbaar en ik ben er gebrand op om ook de jubileumeditie te winnen.”

Er vielen naast Zainal Palmans nog meer Hoogeveners in de prijzen. Zo was jeugdspeelsters Lisa Scholtens de beste dame en liet zij vijf Russinnen achter zich. Nick Waterink was de beste junior en Wouter Sosef de beste aspirant. Roland Kreeft was de gelukkige in de traditionele loting tijdens de prijsuitreiking en won een tablet.

Bij het jeugdtoernooi was het een Winschotense onderonsje. In de finale speelde Demi Peters tegen Janick Lanting. Peters sloot Lanting al in het middenspel op en zorgde met kleine combinaties de toernooioverwinning. Hoogevener Arthur Schep versloeg Charell Schuller uit Noordscheschut in de B-finale en werd derde. De vijfde en zesde plek gingen ook naar damclub Hoogeveen: Elise Schouten en Siebe Kortleven. Steenwijker Xaveer Blok eindigde zevende en Beilenaar Merijn Wiggers achtste.

De organisatie gaat binnenkort het toernooi evalueren en zich voorbereiden voor hun jubileumeditie: de tiende MTB Open. Het toernooi zal weer in week 33 worden gehouden. De organisatie zal vast en zeker met leuke ideeën komen om hun jubileumeditie extra feestelijk te maken.

Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: