Hoogeveen – Tijdens de landelijke vrijwilligersactie “NL doet” steken honderdduizenden vrijwilligers samen hun handen uit de mouwen. Ook in de Hoogeveense wijk Venesluis (waar de Molukse woonwijk ook deel van uitmaakt) werd er op zaterdag 21 maart hard gewerkt. Buurtbewoners hebben een voederplaats en nestkastjes voor de vogels gemaakt en een gaaspaneel met bloembakken bij het prieel. Het was een gezellig gebeuren en het pleintje heeft een nog fraaiere aanblik gekregen. Tijdens de pauze was er soep met broodjes voor de vrijwilligers.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze dag viel samen met de herdenking van de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland op 21 maart 1951 (in totaal kwamen ruim 4000 KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland). In het teken hiervan zouden de noordelijke motorclubs onder leiding van MC Satoe Dompet een aantal Molukse woonwijken aandoen, waarvan de Molukse wijk in Hoogeveen één van zou zijn. Helaas moest deze tocht abrupt afgeblazen worden aangezien twee motorrijders betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval ter hoogte van Assen.

De vrijwilligers van onder ander de 25 april groep en de dienst van orde en veiligheid hadden reeds de voorbereidingen getroffen, maar toonden alle begrip voor het afblazen van de tocht.

In het kader van de herdenking waren de buurtbewoners een aantal dagen van tevoren verzocht op deze zaterdag de Molukse vlag te hijsen / uit te hangen. Vele bewoners hadden hier gehoor aan gegeven en toonden hiermee hun respect voor de eerste generatie Molukkers die onder de omstandigheden in die tijd voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door Henk Boer

Geef een reactie