HOOGEVEEN – Twee externe informateurs/verkenners gaan ‘alle opties’ onderzoeken om uit de politiek/bestuurlijke chaos in Hoogeveen te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar de kansen van een (nieuw) zakencollege. Door het opstappen van Jacob van der Heide (Gemeentebelangen) werd het een totaal andere avond dan gepland. Van der Heide (financiën) diende gisteravond zijn ontslag in. ,,Het vertrouwen is weg’’, verklaarde hij. Een eerlijke conclusie zo bleek later deze avond. Ondanks de grote politieke onrust en bestuurlijke crisis in Hoogeveen willen de overige drie wethouders (voorlopig) door. Tot groot onbegrip van de oppositiepartijen.


Inge Oosting van de PvdA was de eerste die opmerkte dat het beter was geweest dat alle zittende wethouders zouden opstappen. Hierop werd snel ingehaakt door enkele andere oppositie partijen. Het ontredderde college verzocht de raad om een externe verkenner in te stellen, die na de zomer met een ,,breed gedragen en nieuw collegeakkoord moet komen’’. Centraal doel: financieel weer gezond te worden. ,,Het college beperkt zich tot lopende zaken en neemt geen onomkeerbare besluiten’’, sprak wethouder Erwin Slomp (Gemeentebelangen) namens de andere wethouders. Coalitiepartij CDA legde dinsdag met een persverklaring een bom onder het college. De collegepartij heeft er geen vertrouwen in dat het huidige college de financiële problemen kan oplossen.

Menig maal werd de opmerking gemaakt dat het er alle schijn van had dat het CDA het eigen straatje aan het schoonvegen was. Wat op opviel was dat er van de zijde van de CDA bijna geen enkele vraag een bevredigend antwoord kwam. De oppositiepartijen in Hoogeveen, de SGP uitgezonderd, vonden het onbegrijpelijk dat de rest van het college blijft zitten. Ze vinden de situatie onhoudbaar. De SP sprak van ,,uitstel van executie’’. De PvdA, groot voorstander van een zakencollege, vindt dat de andere drie wethouders na het opstappen van Van der Heide ook hun conclusies moeten trekken. ,,Gemeentebelangen is de meest onstabiele factor in het college’’, stelde fractievoorzitter Inge Oosting. D66 vindt dat het vertrek van wethouder Van der Heide de problemen niet oplost. ,,De inzet van een verkenner is geen goed idee’’, stelde fractievoorzitter Marin Rutgers. ,,We hebben behoefte aan een zakencollege met externe experts.’’. Mensen die de aflevering van Koopman op pad met Inge Oosting van de PvdA nog niet gezien hebben zouden eens moeten kijken via www.koopmanoppad.nl

Gemeentehuis
Gemeentebelangen sprak van een zwarte dag. ,,We zijn boos en verdrietig’’, stelde fractievoorzitter Ina Prins. Maar ze vond ook dat de raad moest reflecteren en zag wel heil in een externe verkenner. Ze zag ook nog ,,een basis van vertrouwen’’ met het CDA. Hoogeveen moet de komende vier jaar 8 miljoen euro per jaar ‘vinden’ om weer financieel gezond te worden en vet op de botten te krijgen om tegenvallers op te kunnen vangen. Even een raadseltje “Wie zal dat betalen?” natuurlijk zijn dat weer de weerloze burgers en ouderen”. Heeft u de uitzending van Koopman op pad gemist die in gesprek met Inge Oosting PvdA. dan is het zeker de moeite waard om nog eens te kijken.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: