NIEUWLANDE – Om 19.25 uur waren de kinderen van beide basisscholen en de genodigden aanwezig in het mfc te Nieuwlande. De 2 kransleggingen werden door de kinderen van beide scholen geoefend en de opstelling van de stille tocht werd bekend gemaakt. Om 19.40 uur ging men zich buiten opstellen voor de korte stille tocht naar de 3 monumenten in Nieuwlande. Ook de vele aanwezigen sloten zich aan bij de stille tocht. Zij kregen nog een bloem, een gerbera, voor 75 jaar VRIJHEID. Om 19.55 uur werden allereerst de kransen door de kinderen gelegd. Sinds 1985 hebben ze 2 monumenten geadopteerd: Het Verzetsmonument en het Yad Vashem monument. Gevolgd door de kranslegging van de wethouder van Hoogeveen, Janita Tabak.

Dodenherdenking uit 2017

Na het indrukwekkende taptoesignaal werd er 2 minuten stilte gehouden, gevolgd door het samen zingen van het Wilhelmus. Wethouder Tabak hield een inspirerende toespraak en daarbij ging het over het nadenken van situaties en het zelf keuzes maken. Gevolgd door de overige kransleggingen. Ook bij het monument voor de gevallenen, waaronder Johannes Post.

Daarna werden er 2 prachtige gedichten voorgedragen; van elke school een leerling. Jan Giethoorn hield een persoonlijk verhaal over zijn vader. Pas sinds 2012 weet Jan wat zijn vader in de 2e W.O. heeft meegemaakt. Hij had alles opgeschreven en kon toen pas er iets over vertellen.

Vervolgens speelde Juliana de Bazuin nog “Wat de toekomst brenge moge”. De kinderen liepen samen in optocht langs de monumenten, waar de kransleggingen plaatsvonden en gingen terug naar het mfc. Hier kregen de kinderen van groep 7 als herinnering een Denkboek en de kinderen van groep 8 een oorkonde. Er was heel veel belangstelling uit Nieuwlande en omgeving. Wellicht speelde mee dat de NOS aanwezig was met Annechien Steenhuizen en ze schakelden tussen de Dodenherdenking op de Dam en Nieuwlande. Evenals de documentaire “Nieuwlande – onverzettelijk onderduikdorp”, die op de televisie op woensdag vanaf 20.45 uur werd uitgezonden.

Onder grote belangstelling Dodenherdenking in Nieuwlande

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: