NIEUWLANDE – Het onderduikers hol de Duikelaar in Nieuwlande kreeg gisteren een bijzonder bezoek. Het museum is (nog) gesloten, maar niemand minder dan historicus en schrijver Rutger Bregman nam afgelopen week contact met het bestuur op. Of hij eventueel een werkbezoek kon brengen aan het dorp Nieuwlande en het museum.

De leden van het bestuur hebben gisteren uitgebreid met Rutger gesproken en ook de bijzondere plekken in de omgeving laten zien, waaronder het Yad Vashem monument en het onderduikershol.

Domineeszoon Arnold Douwes werd door verzetsman Johannes Post gerekruteerd en was dé grote organisator van de vele Joden die in de oorlog door het Nieuwlandse verzetsnetwerk zijn ondergebracht. Arnold hield notities bij van zijn verzetswerk, waar na de oorlog een dagboek van verscheen. Wij kijken uit naar het boek van Rutger en hopen deze ook te kunnen gaan verkopen in Museum De Duikelaar!

Zijn nieuwe boek ‘Wat maakt een verzetsheld’ komt eind april uit en gaat over Arnold Douwes. Arnold is in 1999 overleden. Hij werd 93 jaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: