Hoogeveen – Onder toeziend oog van camera’s van de rest van de wereld, is op 2 februari. In het Schippers-huus het convenant ondertekend van het Centrum van Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de Historische Vereniging Die Luyden van ’t Hooge Veene, waarbij de trommelslager van Hoogeveen werd erkend als Nederlands erfgoed.

De plaats en de datum van ondertekening was bewust gekozen. Het Schippers-huus, deze dag voor het eerst weer open met een nieuwe eigenaar, is de voormalige rentmeesters woning van de Compagnie van 5000 Morgen, en als zodanig zelf gebouwd volgens een afspraak uit 1633. Op 2 februari kwam traditioneel de Hoogeveense gemeenschap bijeen, om zaken van algemeen belang te bespreken, bij deze voormalige rentmeesters woning.

Dhr. Schouten, voorzitter van de toetsingscommissie voor immaterieel erfgoed, gaf uitleg over de lijst en het belang van erkenning van de zaken die voor de gemeenschap gedragen worden. Albert Metselaar, voorzitter van Die Luyden, gaf enkele nieuwtjes weg.

Zo is er door de Stichting Jonkheer Rudolph van Echten-fonds een nieuwe trommel geschonken, volgens oud model, zodat de tamboers weer rond kunnen lopen zoals ze bekend zijn van de oude ansichtkaarten: met een messing dieptrom en authentieke trommelvellen.

Verder is er overleg met de Bataviawerf en een Zweeds museum over een experiment met historische trommelstokken, gevonden in een scheepswrak voor de Zweedse kust. Er werden anekdotes gedeeld, en natuurlijk de feestelijke toast na afloop. De volgende stap is het uitvoeren van een erfgoedplan. Over 5 jaar wordt de erkenning geëvalueerd.

Wie in Hoogeveen een activiteit heeft (cultureel, goede doel, algemeen belang) waarbij de trommelslager ingezet zou kunnen worden, kan contact opnemen met de Historische Vereniging Die Luyden van ’t Hooge Veene.

Door Henk Boer

Geef een reactie