Historische vereniging die Luyden van ’t Hooge Veene
Hoogeveen – Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden er diverse beschietingen en bombardementen plaats op en rond het NS-station Hoogeveen.

De meest aangrijpende oorlogshandeling was wel de beschieting van de trein tussen Hoogeveen en Wijster op 5 augustus 1944. Bij deze beschieting kwamen veel mensen om.

De gedenkplaquette die we nu gaan onthullen herinnert aan de slachtoffers die op en rond het station zijn omgekomen. Het betreft militairen, maar ook burgers en personeelsleden van NS.

Om deze slachtoffers te herdenken zal er op 3 mei om 15.00 uur aan het station NS in Hoogeveen een gedenkteken worden onthuld. Op deze plaquette staan de namen van alle slachtoffers die zijn gevallen ten gevolge van oorlogshandelingen. Dit voor zover de namen te achterhalen waren. Het gedenkteken is een initiatief van de Historische Vereniging Die Luyden van ’t Hooge Veene in samenwerking met NS.

De onthulling wordt verricht door dhr. K. Loohuis, burgemeester gemeente Hoogeveen. Dit gebeurt samen met dhr. P. Raaijmakers namens NS. Voorafgaand aan de onthulling worden door NS en de heer K. Loohuis korte toespraken gehouden. U bent welkom vanaf 14.45 uur. De bijeenkomst vangt aan om 15.00 uur.

Na dit formele moment is er nog tijd om elkaar te ontmoeten met een hapje en een drankje. Voor de organisatie is het prettig om te weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. U kunt uw komst doorgeven via de e-mail: mzwiggelaar@gmail.com. 06 18039532.

Geef een reactie