Door: Jerry N. J. Vondeling
Pesse/Hoogeveen – Al in 1645 stond er in Pesse een molen, de naam Molenhoek herinnert hier nog aan. Dit weten we omdat er in dat jaar een molentelling is gehouden. Deze molen is in 1857 uit Pesse verdwenen. De molen die afgebroken is is de molen van Smit aan de Dorpsstraat.

Afbraak van de restanten van de Molenhoek in 2018

Maar veel bekender is natuurlijk de molen die werd opgetrokken aan het begin van de Dorpsstraat. In 1862 werd er door Johannes Hartsuiker toestemming gevraagd om op deze plek een windmolen te bouwen. Deze molen werd na Hartsuiker nog bemalen door verschillende molenaars waarvan molenaars Smit en gebroeders de Groot misschien wel de bekendste zijn.

Storm
Tijdens een storm in 1926 verloor de molen zijn wieken waarna de molen zijn functie als windmolen verloor. Verschillende jaren werd er nog gemalen met behulp van diesel- en elektrische kracht. Maar na het beëindigen van het bedrijf door de gebroeders de Groot kwam de molen, die nog als opslag plaats gebruikt werd, in verval. Het molenrestant kon helaas niet meer als monument aangemerkt worden en restauratie was op gegeven moment helaas niet meer mogelijk.

Afbraak
Daarom werd er gekozen om in 2018 het molenrestant met bedrijfsloods af te breken. Op woensdag 25 januari werd door sloopbedrijf Bork het molenrestant stukje voor stukje vakkundig afgebroken en netjes opgeruimd. En zo komt er aan de Pesser molen geschiedenis na honderden jaren een eind.

Op deze plek zal later het bedrijf HJMX-Ray Services van de familie Metselaar – Smit, nazaten van molenaar A. Smit Rzn. Worden gevestigd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: