NIEUWLANDE – Gisteravond herdacht Nieuwlande de burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Deze dag van nationale bezinning is een belangrijk moment waarop we stilstaan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In Nieuwlande, dat bekend staat om zijn verzetsgeschiedenis tijdens de oorlog, vinden jaarlijks plechtige herdenkingsbijeenkomsten plaats bij het Yad Vashem monument. Dit monument eert de moed van hen die zich verzetten tegen onderdrukking en onrecht. leerlingen van de OBS De Driesprong, en leden van de Hoogeveense Historische Kring legden kransen neer als teken van respect en herinnering. Het is een ontroerend gezicht om de jongere generatie zo betrokken te zien bij het eren van de geschiedenis en de gevallenen.

De ceremonie werdt gekenmerkt door twee minuten stilte, een moment van diepe reflectie en eerbetoon aan de slachtoffers. Het Taptoe-signaal, gevolgd door het nationale volkslied, het Wilhelmus, gespeeld door het muziekkorps Juliana de Bazuin uit Hollandscheveld, versterkt de plechtige sfeer. De toespraak van wethouder Mark Tuit was een belangrijk onderdeel van de herdenking, waarbij hij de nadruk legde op het belang van herinnering en de voortdurende inzet voor vrede. Na zijn woorden volgde een stille omgang langs de oorlogsgraven, een pad van herinnering dat ons herinnert aan de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Deze herdenkingen zijn een essentieel onderdeel van de Nederlandse cultuur en identiteit, waarbij jong en oud samenkomen om te reflecteren op het verleden en te bouwen aan een toekomst waarin vrede en vrijheid centraal staan. Het is een dag die ons eraan herinnert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar iets dat beschermd en gevierd moet worden, elke dag weer.

Door Henk Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.