Gambia/Hoogeveen – Afgelopen dinsdag 26 april mochten Henk en Els Jonker uit Hoogeveen. Tijdens hun vakantie in Gambia, aanwezig zijn bij de opening van een Medisch Centrum in Bafuloto. Van de Stichting De Regenboog Voor Gambia. Er is elders al eerder een kliniek in Bulok geopend. ‘Het was weer een bijzondere gebeurtenis tijdens het verblijf in Gambia’ Al dus Henk en Els Jonker.

Hier hun reisverslag:

Op dinsdag 26 april was het zover dat er weer een prachtig project kon worden afgerond van Stichting De Regenboog voor Gambia. Dinsdagmorgen rond half negen, vertrokken het bestuur van de stichting, samen met vrijwilligers en enkele genodigden vanuit het kustgebied wat verder het binnenland in. Ter hoogte van the turntable (een grote rotonde) werden nog enkele genodigden opgepikt. De rit ernaar toe duurde iets langer dan normaal omdat er in Gambia op veel plaatsen aan de verbreding van de hoofdwegen wordt gewerkt. Even voorbij de plaats Busumbala gingen we linksaf via een nogal hobbelige weg wat verder het binnenland in. Na in totaal zo’n anderhalf uur kwamen we aan bij het nieuwe medisch centrum in Bafuloto.

Bij aankomst was men nog druk bezig met de voorbereidingen voor de opening.

Er is op het terrein van de kliniek, tot zelfs op deze dag nog, heel wat werk verzet. Zo is men in oktober gestart met de feitelijke bouw van de kliniek en was men tot vanmorgen nog bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Er staat een prachtige kliniek, met o.a. onderzoek- en observatiekamers en een ruimte voor een kleine apotheek. De patiëntenkamers zijn allemaal voorzien van hooglaagbedden, mosquito netten, toilet en doucheruimtes. Op hetzelfde terrein zijn ook nog verblijfsruimten gerealiseerd voor het verplegend personeel, zodat men er kan overnachten.

Verblijfsruimte verpleegkundigen

Het programma voor de opening van het Medisch Centrum gaf aan dat we om 10.30 uur zouden starten. Maar het werd al snel 11.30 uur en niemand leek zich te storen aan het feit dat we al voordat we begonnen meer dan een uur vertraging op zouden lopen. Een veel gehoorde kreet is hier dan ook ‘it’s gambian time’. En hoe vaker je in Afrika komt, leer je hoe waar het gezegde is: ‘In Europa heeft men de klok, maar hier heeft men de tijd’.

Uiteindelijk kwam het officiële openingsgedeelte dan toch op gang. Er waren zeker 10 sprekers, die vervolgens elkaar bedankten voor hun aanwezigheid. Maar wat steeds terugkwam in de toespraken was de enorme dank voor datgene wat Stichting De Regenboog voor Gambia in samenspraak met de plaatselijke bevolking en overheidsinstanties heeft gerealiseerd, in een voor Gambiaanse begrippen heel korte tijd. Tijdens enkele gesprekken werd duidelijk dat vooral de voorzitter van de stichting, Wim Annen hier debet aan geweest is, hij had bijna dagelijks contact met de aannemer en dat was nodig ook. Wim Annen bedankte in zijn toespraak alle aanwezigen voor hun medewerking en de sponsoren in Nederland, die het mogelijk hebben gemaakt om dit medisch centrum te realiseren.

Het was al met al een enerverende dag, waarbij de bevolking van Bafuloto terecht trots mag zijn op hun nieuwe kliniek. En Stichting De Regenboog voor Gambia voor het vele (dankbare werk) wat zij al vele jaren in Gambia mogen doen. Wilt u het werk van de stichting steunen dan kan dit op bankrekeningnummer NL75INGB 0000 7088 07 t.n.v. St. De Regenboog voor Gambia. Samen met u kunnen we het verschil maken en om met de jongste spreker tijdens de opening te spreken ‘gezondheid is het allerbelangrijkste in ons leven’, ook in Gambia. Facebook

Het was een drukte van belang tijdens de opening
De plaquette voor het medisch centrum

Geef een reactie