Hollandscheveld terug in de tijd 26 augustus aanstaande Cultuurhistorische markt met breed aanbod van levende geschiedenis en traditie

250 jaar geleden werd ons Hoekje gegraven. Wat gaat die tijd snel. Wat is er wat veranderd, sindsdien. De vraag om een historische ontmoeting. Dat gaan we dan ook doen, tijdens de jaarmarkt van 26 augustus. Er is een informatiemarkt waar iedereen die bezig is met cultuurhistorie, of al langer deel is van onze cultuur, zich kan presenteren.
Maar we gaan vooral ook de historische diepte in. De Gouden Eeuw, toen zijn we als Hollandscheveld aan snee gekomen. De Hollandse heren bezochten zo nu en dan ons gebied, om te zien hoe het ervoor stond. Op 26 augustus komt een echtpaar van chique Hollanders in prachtige 17e eeuwse tenue het Hoekje inspecteren. Natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ mensen uit de 17e eeuw, dus laat u verrassen. Onze moederstad Leiden werd geteisterd door vreselijke pestepidemieën. Je kunt maar nooit weten. De pestdokters komen tijdens de jaarmarkt de bevolking inspecteren!
In de Franse Tijd (1795-1813) dwaalden hier de Franse troepen en hun Bataafse Nederlandse aanhang rond. Op zoek naar deserteurs, zoals de jongens van Simon Schonewille. De Bataafse troepen zullen die zaterdag opnieuw hun zinnen zetten op de Schonewilles. En andere deserteurs.
De kluchtencultuur in de Gouden Eeuw stond op een hoog niveau. Er is maar 1 groep in Nederland die dat terug weet te halen: de Leidse Kluchtencompagnie. We hebben ze geboekt, ze treden op in en bij de Hervormde kerk. We werden onder andere gesticht als Hollandscheveld met geld dat verdiend was door de VOC, in Azië. Twee Molukse groepen doen mee, een tifa-groep, met trommels, en een dansgroep. Tifagroep Malouna laat de trommels klinken over het Hoekje en het Rechtuit. Ze verzorgt ook de opening van de markt, om 10.00 uur op het kruispunt bij de kerk. Jargaria, afkomstig van Aru, zorgt voor dans, zang en een modeshow. De link naar onze geschiedenis? Hoogeveen werd mede gesticht met VOC-geld, afkomstig uit de Molukken……
De wat recentere geschiedenis vergeten we ook niet. In de 19e eeuw was Nederland een bloeiend klederdrachtenland aan het worden. Een Rijssense folkloregroep laat zien hoe men erbij liep, van Drenthe tot Zeeland. We zitten dan al in de 19e eeuw. De tijd dat onze oude Hervormde kerk werd gebouwd. Hij is van buiten en vanbinnen nog net als toen, in 1851, al is er nadien wel een orgel ingebouwd, onder de toren, met daaronder twee kamertjes. Kom gerust eens kijken in dat gebouw, dat voor zoveel mensen wat heeft betekend. Er is een orgelconcert, Niesje Metselaar-Lunenborg exposeert er haar schilderijen en de kerk houdt een Luthers hagepreekje.
Hoe liepen de echte dames erbij rond 1900? We hebben een freule van Holthe tot Echten rondlopen, met haar vriendinnen, in de meest exclusieve damesmode van die dagen. Wordt het je te heet onder de voeten, geen probleem. De brandweer is aanwezig. De eerste echte originele brandspuit van Hollandscheveld zal er zijn. Geen wagen waar een garage voor nodig is, maar een echte hand gepompte kruiwagenspuit, die ooit in een ruimte van het witte huis bij het park heeft gestaan.
Voor de kinderen is er een middeleeuwse schiettent plus een touwslager die zoveel verhalen vertelt, dat ie amper aan zijn touw toekomt. Willen pa en ma ook mee schieten, een boogschuttersvereniging komt langs met de longbow. Veiligheid gegarandeerd, want een echtpaar van 15e -eeuwse edellieden, uit de dagen van de heren van Ruinen, is eveneens present. En nog veel meer.

Kortom, op het terrein bij de Hervormde Kerk, en aan het begin van het Rechtuit, daar is van alles te beleven. We danken de Smederijen en de Gemeente Hoogeveen voor ondersteuning. En natuurlijk de Activiteitencommissie ’t Oekie, met wie we samen de cultuurhistorische markt en het hele gebeuren op kunnen zetten. En ‘we’ dat zijn de Stichting Levende Geschiedenis Drenthe en het TROP. We zijn actief in heel Drenthe, maar vooral graag in Hollandscheveld dit jaar, al is het alleen al omdat ook van die stichting twee actieve bestuurders onder de schaduw van de kerktoren wonen.
Voor vragen? Coördinator SLGD, bereikbaar via 0528 275584