HOOGEVEEN – In de bibliotheek is een oud klaslokaal opgezet. Daar kunnen bezoekers zien hoe er vroeger les werd gegeven. Krijtborden, krakende lessenaars en de geur van inkt die het klaslokaal vult. Les op de basisschool zag er in de vorige eeuw heel anders uit en daar is een prachtige expositie van gemaakt.

In de bibliotheek van Hoogeveen werd de tentoonstelling ‘Van Lei tot Laptop’ feestelijk geopend. Wie de bibliotheek binnenstapt waant zich letterlijk terug in het verleden. Op de muur vzijn oude kaarten van Drenthe en Nederland te zien en in een vitrine staan oude schoolrapporten en diploma’s. Ergens op de kast staat het welbekende bord met aap, noot, mies, enzovoorts. Het komt allemaal uit de verzameling van initiatiefnemer en docent Wout Kelder.

Elk jaar komt de verhalenwerf van de bibliotheek met een eigen tentoonstelling, dit jaar kwam het thema onderwijs aan bod. “School is ontzettend veranderd”, vertelt Kelder. “Daarom vinden we het mooi om te laten zien hoe het er vroeger uit zag.” Samen met de kinderen van school voerde Kelder een toneelstukje op. Daarmee laten ze zien hoe een les op de basisschool er vroeger uitzag.

Allen waren gehuld in kleding uit de vorige eeuw. “De docent was vrij streng” aldus de belevenis van de aanwezige kinderen. Streng zijn hoorde er volgens Kelder vroeger wel een beetje bij. Stap binnen in de wereld van gisteren, vandaag in de bibliotheek van Hoogeveen! Met een sprankelende opening is de tentoonstelling ‘Van Lei tot Laptop’ van start gegaan, waar je een duik neemt in de charme van het oude klaslokaal. Dit filmpje gemaakt door Henk Boer en gemonteerd door Peter Aalders (onderdeel van team Koopman op pad) geeft een prachtig inkijkje in de schooltijd uit vervlogen tijden.

Door Henk Boer

Geef een reactie