Breda/Hoogeveen – afgelopen vrijdag kwam een drietal atleten van HAC’63 uit op het NK atletiek voor junioren. Iris Velting, Jan Bouwknegt en Ephrem Been maakten hun debuut op dit toernooi. Alle drie atleten hebben alles gegeven en dat resulteerde in een verbetering van hun persoonlijke records.

Iris Velting, uitkomend op de 3000 meter meisjes junioren B, was de eerste die namens HAC’63 mocht aantreden. De 15-jarige atleet had zich in Groningen geplaatst voor het NK met een tijd van 10:55,72 op de 3000 meter.ephrem Alleen de twintig beste atleten mogen uitkomen op de 3000 meter en dat Iris daar bij zit is natuurlijk al een prestatie op zich. Met veel verwachtingen is Iris naar Breda afgereisd, wetende dat ze te maken heeft met sterke concurrentie. Iris is, ondanks dat ze een sterke 3000 meter in een nieuw persoonlijk record van 10:54,64 liep, niet helemaal tevreden over haar resultaat. Ze kwam namelijk als dertiende over de finish. ‘’Het ging niet zo goed helaas,’’ geeft Iris aan, ‘’ik ben niet tevreden en ik heb totaal niet lekker gelopen.’’ Waarschijnlijk komt dit gevoel door de zenuwen die Iris voorafgaand van haar NK-debuut had. Maar waarschijnlijk zal ze over een paar dagen anders kijken naar haar prestatie. Want de dertiende plek betekent toch echt dat ze één van de snelste van Nederland is in haar categorie op de 3000 meter.

Ephrem Been en Jan Bouwknegt hadden zich ook geplaatst voor de 3000 meter. Zij komen uit in de categorie jongens junioren B. De onderlinge verschillen tussen beide HAC atleten is niet groot en dat beloofde, naast een spannende 3000 meter race, ook een mooie tweestrijd tussen Ephrem en Jan. iris veltingTijdens de race werd al snel duidelijk dat beide heren zouden strijden om een plaats in de middenmoot. De eerste twee rondes liep Ephrem voor Jan, maar Jan wist de atleet uit Zuidwolde al snel in te halen. Voor Ephrem betekende dat hij de rest van de race in de achtervolging moest. Het uiteindelijke verschil tussen Jan en Ephrem werd pas in de laatste 200 meter in het voordeel van Ephrem beslist. Eprhem finishte uiteindelijk als tiende in een tijd van 9;24,98 en Jan volgde als nummer elf in een tijd van 9;25,83. Voor beide heren beteken deze tijden een verbetering van hun persoonlijk record. ‘’Het ging super, ik heb een goede snelle race gelopen waarin ik helemaal kapot ben gegaan’’, geeft Jan tevreden aan. Ook Ephrem kijkt met een goed gevoel terug op zijn resultaat. ‘’ik heb erg lekker gelopen en mijn pr met 10 seconden verbeterd. Ik versnelde de laatste 200 meter en zag dat Jan dat niet deed en die kon ik toen dus mooi voorbij.’’kapot

+foto Iris Velting voor start( Foto: Max Kooijmans Photography)
+foto Ephrem Been in actie ( Foto: Max Kooijmans Photography)
+foto Ephrem Been kapot na race ( ook Jan Bouwknegt ligt rechts onderin) ( Foto: Max Kooijmans Photography)

Door Henk Boer

Geef een reactie