Hoogeveen – Vuurwerk is voor veel mensen in Nederland iets om jaarlijks naar uit te zien, maar voor veel mensen ook iets om jaarlijks tegenop te zien. Tweeëntwintig Nederlandse gemeenten hebben inmiddels aangekondigd vuurwerkvrije zones in te stellen. In de Hoogeveense gemeenteraad is over dit idee nog niet gesproken. Het CDA wil graag weten of er in Hoogeveen behoefte is aan vuurwerkvrije zones en heeft een poll op haar website geplaatst om deze behoefte te peilen.

Groeiend gevoel van overlast
“Door de meeste mensen wordt niet zozeer opgezien tegen het siervuurwerk dat rond middernacht wordt afgestoken,” aldus CDA-raadslid Hetty Bouius. “Vooral het ongecontroleerd afsteken van knalvuurwerk in aanloop naar de jaarwisseling toe zorgt ervoor dat mensen en dieren binnen blijven”. Dat nagenoeg alle vuurwerkvrije vakantieparken ook dit jaar weer volgeboekt zitten, ziet het CDA als een signaal over een behoefte onder een groeiend aantal mensen. Uit onderzoek (Een Vandaag) blijkt dat in een ander deel van Nederland ruim 75 procent van de inwoners niets om vuurwerk geeft. “Waar meer mensen niet meer om vuurwerk geven, ligt het voor de hand dat meer mensen overlast ondervinden van het afsteken van vuurwerk,” zo vindt Bouius.

Peilen
“Met onze poll willen we meten in hoeverre overlast van vuurwerk hier in Hoogeveen ook aan de orde is. Geven veel mensen aan dat zij geen overlast ervaren, dan zijn vuurwerkvrije zones hier niet aan de orde. Maar mocht er wel veel overlast ervaren worden, dan willen we eens kijken op welke manier we toch maatregelen kunnen nemen en of het instellen van vuurwerkvrije zones een uitkomst biedt. Oud en nieuw moet een feest zijn voor iedereen en moet door iedereen samen gevierd kunnen worden met respect voor elkaar.” Dit jaar zullen in verschillende andere gemeenten vuurwerkvrije zones worden ingesteld, waarbinnen een afsteekverbod geldt. Zo zijn er zones ingesteld rond verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen, winkelcentra en ook scholen. Maar in Hilversum bijvoorbeeld geldt in het hele centrum een afsteekverbod voor vuurwerk. De poll van het CDA is te vinden op www.cdahoogeveen.nl.

Door Henk Boer

Geef een reactie