HOOGEVEEN – Op 15 garageboxen aan De Vink in Hoogeveen ligt nu een groendak. Dit noemen we ook wel een sedumdak. Het is een idee van collega’s van de MVO-werkgroep van Domesta. We zien het als proef om te kijken wat het doet en hoe het bevalt. Met een totale oppervlakte van 240 m2 is het een project waarvan we veel verwachten.

Sedumdak
Een sedumdak is een natuurlijke vorm van dakbedekking. Zo’n groendak – de naam zegt het al – kan worden beplant met vetplantjes als sedum, met grassen of zelfs met andere planten en bomen. Dit hangt af van de stevigheid (constructie) van het dak. Want hoe dieper planten en bomen wortelen, hoe dikker de laag aarde met meststoffen en hoe zwaarder het geheel dus wordt.

Het dak op
Bernard Meulman, André Timmer en Harrie Boertien gaan vandaag namens de MVO-werkgroep het dak op en vertellen over de voordelen ervan. Groendaken zijn bekend van de vroegere plaggenhutten in Drenthe, die waren bedekt met heideplaggen. Dat bood bescherming tegen regen en wind, maar de techniek van tegenwoordig is natuurlijk sterk verbeterd. ‘We hebben ons als MVO-werkgroep (die kijkt naar mens, maatschappij en omgeving) verdiept in de mogelijke voordelen van zo’n groendak. Daarom laten we er nu als proef eentje aanleggen om te kijken wat het doet en hoe het bevalt’, zegt Bernard. ‘We denken dat mensen het ook mooier vinden om op een natuurlijk dak uit te kijken in plaats van op een zwart dak. Het draait om de woonbeleving. Zo’n groendak zorgt ook voor minder opwarming van de onderliggende gebouwen. Want als het ’s zomers boven de 30 graden wordt, dan is een zwart dak veel warmer dan een groendak.’

Lees meer

Door Henk Boer

Geef een reactie