HOOGEVEEN – Vanwege stijgende kosten, toenemende regeldruk en veiligheidsproblemen heeft de organisatie van de Ronde van Drenthe besloten de Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor 2024 te schrappen.

Terwijl de problemen zich de afgelopen periode opstapelden naderde de deadline voor de vergunningaanvragen. Hotels moeten worden besproken en de medewerkers willen zekerheid. In overleg met diverse partijen is er nu duidelijkheid.

De ‘Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe’ en de ‘Drentse Acht van Westerveld’ voor vrouwen gaan volgend jaar in ieder geval door. Wel moet er nog gekeken worden naar b.v. de route m.b.t. natuur- en stikstofregels. Drenthe is een prachtige ‘natuurlijke’ provincie maar dat levert tegenwoordig ook de nodige beperkingen op. Mogelijk dat de koersen moeten worden ingekort.

Na de jubileum-editie van de Profronde van Drenthe voor mannen van dit jaar komt er volgend jaar definitief geen 61e editie. Daarbij speelt inflatie een grote rol. De financiële afdracht voor UCI en KNWU is aanmerkelijk gestegen. Dat zijn zaken waar de organisatie van de ronde geen invloed op heeft. De kosten voor o.a. verblijf van teams en juryleden, verzekeringen, voeding en brandstof zijn substantieel gestegen.

Ook de inzet van politie zorgt juist bij de mannenwedstrijd voor problemen. De politie Noord-Nederland heeft al aangegeven, door capaciteitsproblemen, tijdens wielerkoersen geen begeleidende motoragenten meer in te willen zetten. Bij de vrouwenwedstrijden speelt dit veiligheidsprobleem minder. Vanwege de hogere status van deze koersen wordt hier de begeleiding uitgevoerd door de landelijke politie. Bovendien wordt de Women’s WorldTour live op tv uitgezonden (voorwaarde van de UCI) en zorgt daarmee voor belangrijke promotie van fietsprovincie Drenthe.

De pijnlijke beslissing geldt voorlopig alleen voor 2024. Mogelijk dat de mannen in 2025 weer een profronde kunnen rijden. Voor volgend jaar ziet het Drentse Wielerweekend er nu zo uit: zaterdag 9 maart 2024 rijden de vrouwen de ‘Drentse Acht van Westerveld’ en zondag 10 maart de ‘Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe’.

foto: Jochem van de Weg

Geef een reactie