In de vorm van een onderduikershol

NIEUWLANDE – Uitnodiging namens de beide basisscholen en Plaatselijk Belang: Alle mensen uit Nieuwlande en omgeving worden uitgenodigd om mee te lopen in de stille tocht op zaterdag 4 mei: start 19.50 uur vanaf CBS De Hoeksteen.

De beide basisscholen in de kern van het dorp hebben twee monumenten in het dorp geadopteerd. De kinderen van de groepen 7 en 8 leggen ieder jaar op 4 mei bij beide monumenten een bloemenkrans. Daarnaast is er voor eenieder, die waarde hecht aan het stilstaan bij de gebeurtenissen uit het verleden, de mogelijkheid deel te nemen aan de stille tocht.

“Zeker in een tijd waar racisme en vreemdelingenhaat steeds vaker de kop opsteekt lijkt het van groot belang stil te staan bij de gevolgen in het verleden. Door deel te nemen aan de stille tocht, laat iedereen blijken het verleden niet vergeten te zijn en dergelijke gebeurtenissen in de toekomst niet te tolereren. We kunnen in het licht van de toekomst van de kinderen niet genoeg wijzen op de risico’s van racisme en vreemdelingenhaat. Zij zullen de nieuwe “grote mensen” zijn, die de maatschappij vormen”.

Het Yad-Vashem gedenkteken
Dit erecertificaat dient ter herdenking van de heldendaden van de inwoners van Nieuwlande. Zij hebben gedurende de Nazibezetting geholpen veroordeelde Joden van deportatie en de dood te redden. (In de vorm van een onderduikershol) De toen aan de onderdrukte medemens geboden hulp wordt uitgebeeld door vier elementen. Elementen die elkaar nodig hebben om staande te blijven. Drie ervan verbeelden de geboden hulp. Het vierde element gaat schuil in hun bescherming.

Geef een reactie