Hoogeveen –  Woensdag 27 april Koningsdag 2016. Het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor geeft een waardig, afwisselend en prachtig Oranjeconcert in de Grote Kerk van Hoogeveen. Net als bij het Kerstconcert was ook nu weer een Project Jongerenkoor samengesteld.

HCM-koningsdag-2016 (22)-1

Door Gerrit Benjamins
Ruim vierhonderd toehoorders waren naar de Grote Kerk aan de Grote Kerkstraat in Hoogeveen gekomen om het Oranjeconcert van “HCM” met het Project Jongeren Koor te beluisteren en het mag gezegd worden, zij werden op hun wenken bediend.

HCM-koningsdag-2016 (22)-1
Ook dit keer hebben de meeste liederen als thema de hoop op vrede, een betere wereld en vrijheid voor iedereen.
Natuurlijk werd de avond geopend met het Wilhelmus, gevolgd door Agnus Dei, De Goede Herder en Grote God wij loven U.

De dirigent, componist, tekstschrijver, arrangeur en pianist, Gezinus Marcus Veldman had naast de partituren voor het mannenkoor wel een heel toepasselijk lied voor het Jongerenkoor gemaakt. ‘Een droom van vrede’, beleefde bij dit concert haar primeur want het was nog nooit eerder ten gehore gebracht. Door de afwisselende weergave tussen de diverse ‘blokken’ van HCM, door het Jongerenkoor, dan weer in samenwerking met de drie koorsolisten en begeleid op klarinet (bespeeld door Mieke) met pianobegeleiding, werd deze vertolking een zeer groot succes.

Het hoogtepunt over de oorlog was de vertolking van ‘Danny Boy’, wat gaat over een soldaat die naar het front vertrekt en afscheid neemt, door het mannenkoor a capella gezongen. De solo op de piano van Gezinus Veldman is een bewerking van ‘Imagine’, van John Lennon, is zeer indrukwekkend.
In het derde blok worden door de mannen ‘Pianoman’ van Billy Joël, ‘If I had words, van Saint Saens en ‘Halleluja’ van Lennard Cohen gezongen.
Het vierde blok geeft de diversiteit van kundigheid van het HCM weer. Met liederen als: ‘Van wolken en water’, de bekende ‘Zuiderzee ballade’ wordt in wisselzang door het Jongeren-koor, een speciaal koor papa’s en opa’s en de overige mannen vol overgave gezongen.

In deze weergave van het Oranjeconcert door HCM mogen natuurlijk de drie eigen koorsolisten Adri van der Weyde, Ronny Koekoek en Nico Rousseau niet worden vergeten. Zij brachten op hun eigen wijze onder de bezielende begeleiding door Gezinus Veldman op pianist hun partijen ten gehore, dan wel in combinatie met het Jongerenkoor.
HCM mag trots zijn op hun dirigent en met zichzelf, dat ze met heel veel voorbereiding weer een schitterend en uniek afwisselend concert hebben neergezet. Dit smaakt naar meer.HCM-koningsdag-2016 (06)-1 HCM-koningsdag-2016 (02)-1 HCM-koningsdag-2016 (22)-1 HCM-koningsdag-2016 (15)-1 HCM-koningsdag-2016 (14)-1 HCM-koningsdag-2016 (03)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie