HOOGEVEEN – Sinds de inflatie van 12 procent ten opzichte van vorig jaar april, zijn brandstofprijzen naar record hoogtes gebracht. Met prijzen die afgelopen donderdag nog op een adviesprijs zaten. Voor een liter E10 (Euro95) moest er nog ruim 2,46 euro per liter betaald worden. En dan nu, geen 1 aprilgrap! Het verlagen van brandstofprijzen met een accijnsverlaging van ongeveer € 0,21 per liter. Om zo de economie te blijven stimuleren, en de inflatie te blijven beperken.
“Het is qua drukte vergelijkbaar met hoe het was voor corona en de oorlog in Oekraïne”, zegt voorzitter Ewout Klok van BETA
Met het Kwartje van Kok in het verleden. Zo de naam al doet vermoeden. Vernoemd naar de toen voormalige minister van financiën Wim Kok. In het cabinet kabinet-Lubbers III van 1991. Deze maatregel werd toen genomen om de accijnsverhoging. één keer te verhogen voor de zogenaamde Tussenbalans, het pakket met financiële maatregelen met als doel de begroting weer op orde te krijgen. Die later zou worden gecompenseerd.
Nu zijn we bijna 31 jaar later en we hebben nog het Kwartje van Kok niet terug. Pomphouder Ewoud Klok bedacht toen het idee het ‘Kwartje van Klok’. Met de actie, tanken bij meer dan 25 liter aan brandstof – normaal, super, diesel of lpg. Krijg je een “Kwartje van Klok’. Handje contantje. En met 10 van deze Kwartjes krijgt je een gratis wasprogramma bij de wasstraat. Klok zelf is één felle tegenstander op de accijnsverhogingen.
Uit het verleden:
Op 18 november 1973 vond de eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen. In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen.
Benzine oorlog:
De toen voormalige pomphouder Jaap Veldman, die toen nog eigenaar was van het huidige pompstation de KomAs aan de Griensveenweg. Waar Veldman in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn brandstof aan de man bracht. Met dumpprijzen. Gingen Klok en Veldman de strijd aan, wie de goedkoopste brandstof kon leveren. Er brak een zogenaamde “Benzine oorlog” uit in Hoogeveen en omgeving. Er werden de gekste verkoopstunts bedacht, om de klanten naar hun tankstations te lokken. Veldman bedacht bij elke tankbeurt met benzine, lpg gratis als je daar ook op reed. Rijen van auto’s aan de pompen. De brandstof was niet aan te pompen de ene tankwagen naar de andere tankwagen kwam aan.
Sinds de oorlog in de Oekraïne uitbrak zijn prijzen niet alleen aan de pompen gestegen. Ook de dagelijkse boodschappen zijn met ongeveer 12 procent gestegen. Dat veel mensen dit kunnen vernemen in hun portemonnee is een gedwongen fijt. Zo zijn er alweer huishoudens die niet rond kunnen komen van hun inkomen.