Regio – Het project ‘Samen over de Reest’ van waterschap Reest en Wieden is genomineerd voor de titel ‘Beste waterbergingsproject met aandacht voor ruimtelijke kwaliteit’.

Samen met projecten van waterschap Aa en Maas en waterschap Groot Salland is dit project uit 16 inzendingen gekozen als kanshebber voor de prijs. De prijsvraag is uitgeschreven door de Unie van Waterschappen in het kader van het ‘Jaar van de Ruimte’.

Het project
Bij het project ‘Samen over de Reest’ staat de integratie tussen water en ruimte voorop. Er is gekeken naar kansen dat water biedt in ruimtelijke ordening, ten opzichte van landschap, cultuurhistorie, landbouw, natuur, recreatie en toerisme. In het project is samengewerkt met een grote verscheidenheid van partijen.
Deskundige jury
16 waterschappen hebben voor deze prijsvraag een project ingezonden. De juryleden, Eric Luiten (Rijksadviseur Landschap en Water), Jannemarie de Jonge (Wing), Hamit Karakus (Platform 31) en Paul van Eijk (WUR), hebben zich over deze inzendingen gebogen. Er is getoetst op drie begrippen die samen ruimtelijke kwaliteit verwoorden namelijk: gebruikswaarde, toekomstwaarde en belevingswaarde.

De genomineerden
– ‘HoogWateraanpak Den Bosch’ (waterschap Aa en Maas)
– ‘Samen over de Reest’ (waterschap Reest en Wieden)
– ‘Het Zandweteringpark’ (waterschap Groot Salland)

Prijsuitreiking
Tijdens de prijsuitreiking van de Waterinnovatieprijs op 30 november wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt een plaats in het manifest en een plek in de slotbijeenkomst van het Jaar van de Ruimte.

Jaar van de Ruimte
2015 is uitgeroepen tot het Jaar van de Ruimte met als motto: ‘Wie maakt Nederland?’ Het doel van het Jaar van de Ruimte is om een breed debat te organiseren over de ruimtelijke toekomst van Nederland. De Unie van Waterschappen is één van de hoofdsponsoren van het Jaar van de Ruimte en heeft in dit kader een prijsvraag uitgeschreven voor de waterschappen.

Door Henk Boer

Geef een reactie