gemaal_schrapveen
Foto: Reest en Wieden

Regio – De regen die gisteren en vannacht is gevallen zorgt er samen met de neerslag van de afgelopen tijd voor dat het gebied van Reest en Wieden tot aan de rand toe gevuld is met water.

Eind juli en begin augustus zijn vanwege de vele regenval de waterpeilen ook al twee keer verlaagd. In het gebied staat op sommige plaatsen door verzadiging van de grond water op het lagere land. De medewerkers van Reest en Wieden doen er alles aan om het water zo snel mogelijk af te voeren. De voorspelling is dat het komende etmaal nog meer regen gaat vallen. Dit betekent dat iedereen bij waterschap Reest en Wieden paraat is.

Gemalen draaien op volle toeren
De medewerkers van Reest en Wieden werken hard om deze neerslag snel en goed af te voeren. Vandaag worden diverse maatregelen getroffen, zoals het schoonmaken van roosters bij sluizen en gemalen. Het waterschap houdt de situatie rond het hoge water nauwlettend in de gaten. Het overtollige water wordt zoveel mogelijk weggepompt.

Hevige regenval en klimaatverandering
Nederland krijgt steeds vaker te maken met meer extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer fors toe. Het tempo van de zeespiegelstijging neemt de komende decennia aan de Noordzeekust toe.

Door Henk Boer

Geef een reactie