Bibliotheek Hoogeveen

Roemeense wintervertellingen tijdens Christmas tea Hartje Winter Festival

J
Janneke Vos

Hoogeveen – Woensdag 20 december organiseren de culturele instellingen met Christmas Tea een gezellige, warme wintermiddag voor senioren onder elkaar in De Tamboer. Vanaf 14.00 uur neemt schrijfster en oud RTV-Noord presentatrice Janneke Vos het publiek mee naar haar Roemeense dorp, haar leven in Drenthe en haar Groningse jeugd.

Bezoekers nemen plaats aan tafeltjes in de foyer. De entree is inclusief thee of koffie met wat lekkers bij ontvangst, koffie/thee met kerstbrood in de pauze en een drankje met een hapje ter afsluiting. Kaarten zijn nu te koop aan de balie van De Tamboer of via www.detamboer.nl.

Janneke Vos vertelt sfeervolle winterverhalen uit Groningen, Drenthe en Roemenië, het land waar ze nu alweer twaalf jaar woont. Ze schreef inmiddels zes boeken over haar leven aan de andere kant van Europa. Kom meegenieten van een middag winterse verhalen én klanken die vertellen over vrieskou en eenzaamheid, over zangkoren in een heldere winternacht, over kleurrijke Roemeense tradities en Noordelijke nuchterheid. Nou ja, nuchterheid? Wintervertellingen, hartverwarmend voor zelfs de grootste koukleum. Met muzikale medewerking van Tita Klimp, Bert Ridderbos en Erik de Jong.

“Wat een geweldige traditie is het om kerstliederen zingend langs de deuren in ons Roemeense dorp te gaan. En wat bijzonder dat ik als Nederlandse aan dit gebruik mee mag doen. Ik word alsmaar blijer van het zingen van Trei Pastori of Deschide usa crestine. Ik zing als een lijster. Maar de priester die voorop gaat neemt mij toch even apart. Het is de bedoeling dat ik slechts proef van de pruimenjenever die ons bij elke stop wordt aangeboden. Niet dat ik alles opdrink. O. Ik vond het ook al zo knap van de anderen. We hebben nog zeker veertig huizen te gaan en nu al zie ik alles dubbel.”