HOOGEVEEN – Sinterklaas heeft een brief gestuurd naar de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen & Hollandscheveld en omstreken. De vraag was om ondersteuning te leveren. Of ze alle wereldburgers, in het bijzonder die van Hollandscheveld en omstreken, een ebook in de digitale schoen konden doen. En aldus gebeurde.

Onder de titel ‘Rondom de Toren’ verscheen een gratis ebook, waarin gebeurtenissen rondom de kerktoren van Hollandscheveld, symbool van het dorp, in de periode 1865-1875 centraal staan. We lezen over het gebouw zelf, over het ontstaan van Plaatselijk Belang, de dokterspraktijk, Aletta Jacobs, een blinde oude vrouw die een dominee oplichtte, een arme jongen die de armenkas van de kerk leeghaalde, alle mogelijke gedoe rondom het proberen te graven van de Doorsnijding. Protesterende boeren die de tienden niet willen betalen, en de vlag van het dorp. Een boek dat de leefwereld van pakweg 150 jaar en meer geleden weer mooi dichtbij kan halen. Het is te vinden op: https://www.albertmetselaar.nl/publicaties/00rondomdetoren.pdf

De stichting had een goed jaar, al is dat natuurlijk nog niet om. 12 uitgaven, waarvan drie verder uitgebreide digitale oudere uitgaven, 5 nieuwe ebooks en 4 papieren boeken, dat is het resultaat van de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen & Hollandscheveld en omstreken. Op divers gebied werd samengewerkt, in deze uitgaven. En je doet dat niet in dat ene jaartje zelf. Jarenlang lopende projecten werden al dan niet voorlopig afgerond. En mogelijk komt er dit jaar zelfs nog een dertiende boek. Foto van de toren, de kerktoren van de Nederlandse Hervormde Kerk van Hollandscheveld, nu PKN.

Foto: Albert Metselaar

Geef een reactie