RSG Wolfsbos biedt leerlingen nieuw keuzevak dronetechniek

HOOGEVEEN – Drones gaan een steeds grote rol spelen binnen diverse vakgebieden zoals de bouw, defensie en natuurbeheer. Binnen het vmbo kunnen leerlingen van RSG Wolfsbos kiezen voor een nieuw keuzedeel: dronetechniek van het profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie). Zo kunnen ze zelfs een vliegbrevet halen.

Eerste gecertificeerde docent in Drenthe
Veel mensen zullen bij een drone denken aan de buurman die een nieuwe hobby heeft, een hobby die een zoemend geluid maakt en rondvliegt. “Dat imago is onterecht. De mogelijkheden van drones zijn ongekend groot en het aantal toepassingen groeit met de dag”, vertelt Erik Veldboom, docent bij RSG Wolfsbos. Hij is initiatiefnemer om het keuzevak dronetechniek op te zetten binnen RSG Wolfsbos en is de eerste docent in Drenthe die gecertificeerd is om dit vak te geven.

Vliegbrevet vergroot kansen op de arbeidsmarkt
Bedrijven gebruiken drones als ‘gereedschap’ waarmee bijvoorbeeld daken, kozijnen of ramen van hoge gebouwen geïnspecteerd kunnen worden. Het inzetten van drones is efficiënt en bovenal veiliger voor personeel. Drones zijn de toekomst, daar is Erik Veldboom van overtuigd. “Leerlingen die kiezen voor het keuzevak dronetechniek, kunnen via school dan ook hun vliegbrevet halen. De combinatie van de theorie in de klas en de praktische lessen buiten zorgt ervoor dat de leerlingen over ruim voldoende kennis beschikken om het brevet te halen. Dat biedt onze leerlingen een geweldig mooie kans! Want met een vliegbrevet op zak, hebben zij straks absoluut een pré op de arbeidsmarkt.”

Terrein RSG Wolfsbos is ‘safe fly zone’
“De drones kun je vergelijken met een lesauto en zijn perfect om oefeningen mee te doen. Dat kan in een simulator maar natuurlijk het liefst buiten op het schoolterrein. Het was nog een hele uitdaging om ook daadwerkelijk buiten te mogen vliegen. Met het vliegveld in Hoogeveen heeft de school goede afspraken gemaakt over veiligheid en vliegbewegingen. Zo is het terrein van RSG Wolfsbos nu een officieel een ‘safe fly zone’. Leerlingen kunnen met de drones veilig vliegen op het schoolterrein en door een speciaal systeem kunnen de vliegbewegingen van leerlingen bijgestuurd worden, mocht dat nodig zijn”, aldus Erik Veldboom.

Foto (RSG Wolfsbos): Docent Erik Veldboom en een aantal leerlingen geven de drone de opdracht om een foto van zichzelf te maken tijdens het vliegen op het schoolterrein van RSG Wolfsbos.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: