Hoogeveen – Wat wil ik graag worden, welke opleiding moet ik daarvoor volgen, wat zijn mijn kansen op een baan en wat kan ik daar later mee verdienen? Vragen die allemaal gesteld zijn op de studievoorlichting 2014 voor havo en vwo-leerlingen uit Meppel, Oosterwolde, Steenwijk, Diever en Hoogeveen. Ruim 1000 leerlingen bezochten de voorlichtingen op donderdag 20 november op de locatie Groene Driehoek van RSG Wolfsbos.

“Elk jaar wordt deze studievoorlichting , waar vrijwel alle HBO opleidingen uit het Noorden en Universiteiten uit het hele land aanwezig zijn, gehouden”, vertelt Hans Hornstra, mede-organisator en decaan RSG Wolfsbos. “Het is de derde keer dat de studievoorlichting voor leerlingen van de bovenbouw Havo en Atheneum wordt gehouden op RSG Wolfsbos.” De afgelopen jaren heeft de organisatie van de studievoorlichting bij toerbeurt op een van de deelnemende scholen plaats gevonden.

In goede samenwerking tussen de decanen van het Roelof van Echten College en van RSG Wolfsbos is een aanbod van ruim 70 opleidingen tot stand gekomen waaruit de leerlingen keuzes kunnen maken om zich uitgebreid te laten voorlichten.

“Vandaag is mij duidelijk geworden dat ik met mijn interesses bij meer studies uit de voeten kan dan dat ik eerst gedacht had”, vertelt een leerling enthousiast. Leerlingen van de deelnemende scholen voor voortgezet onderwijs konden van te voren aangeven van welke studie ze graag een voorlichting wilden bijwonen. “Ik merk dat veel leerlingen het erg moeilijk vinden om een keuze te maken uit het enorme aanbod aan opleidingen”, vertelt Stefan Soeperman, opleidingscoördinator van de Universiteit Utrecht. “Tijdens zo’n dag als vandaag hebben de leerlingen de kans om over veel opleidingen informatie te krijgen en dan ook nog bij diverse hbo’s en universiteiten.”

Steeds meer worden de leerlingen er van doordrongen dat goed kiezen voor hen heel erg belangrijk is. De veranderingen op de arbeidsmarkt, in de studiefinanciering (waar de OV-chipkaart onderdeel van is) en de vervroegde aanmelddatum zijn o.a. een extra stimulans om zich heel goed te verdiepen in de (on)mogelijkheden van een opleiding. Hannie Piebes, mede-organisator en decaan van het Roelof van Echten College: “Nu steeds meer opleidingen lotingstudies worden en/of een selectieprocedure instellen, decentrale selectie genoemd, wordt het voor de aankomende studenten nog belangrijker om goed geïnformeerd en gemotiveerd aan een vervolgopleiding te beginnen, en af te maken natuurlijk.”

Door Henk Boer

Geef een reactie