Evenementen

Ruim duizend kinderen bekeken een film met een boodschap

HOOGEVEEN – 5 februari 2019: de 9e editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen bij VUE bioscoop in Hoogeveen! Ruim 1.000 leerlingen van 15 scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden hebben gratis een film met een boodschap bekeken.

© foto: http://www.sffk.nl

Soroptimistclub De Reestlanden organiseert ieder jaar het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen (SFFK) om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. De getoonde films hebben dan ook een relatie met kinderrechten: een altijd actueel onderwerp. Zelfs in Nederland worden kinderen verwaarloosd of mishandeld, worden ze gepest op school of zijn ze… nog nooit naar de bioscoop geweest ;-).

Spannende films De films die de Soroptimisten deze keer geselecteerd hebben zijn voor groep 5/6 ‘Koemba’ en voor groep 7/8 ‘Sing Song’: Geen saaie films, maar juist spannend!

De film ‘Koemba’ is een van oorsprong Zuid-Afrikaanse animatiefilm, nagesynchroniseerd in het Nederlands. De jonge ‘Zebra Koemba voelt zich buitengesloten en gepest omdat hij flink wat strepen mist en daarom ‘anders’ is dan anderen. Nukkig, verdrietig maar ook vastbesloten verlaat hij zijn kudde. Onderweg maakt hij vrienden onder de dieren en ontmoet hij vijanden. Met al zijn avonturen hoopt hij ‘zijn strepen te verdienen’. Op zoek naar zijn plaats in de wereld en onder de dieren, keert hij uiteindelijk terug naar zijn zebrafamilie. Ook dan leert hij belangrijke lessen over ‘anders zijn’ en over acceptatie en geaccepteerd worden.

De film ‘Sing Song’ is een Nederlandse muzikale film uit 2017. Jasmine is 16 en krijgt de kans om aan een zangwedstrijd mee te doen in Suriname. Zij grijpt de kans aan om meer te weten over haar moeder, die ze niet meer heeft gezien sinds ze als klein meisje met haar vader naar Nederland vertrok. Vol enthousiasme vertrekt ze met gitarist Stijn naar haar exotische geboorteland, maar niet alleen om te zingen. Want zonder dat iemand het weet gaat ze op zoek naar haar moeder. Met haar zoektocht zet ze zowel haar vriendschap met Stijn als het winnen van de wedstrijd op het spel. Dan doet ze een bijzondere ontdekking die alles op zijn kop zet. Sing Song is een swingende muzikale film over het ontdekken van je afkomst.

De kinderen kwamen erg enthousiast uit de zaal. Veel kinderen vonden de film ‘Koemba’ erg spannend. In de zaal zaten de kinderen dan ook in opperste concentratie naar het filmdoek te kijken.

Ook de film ‘Sing Song’ werd erg goed ontvangen. De kinderen kwamen dansend en swingend de foyer weer binnen. Opgelucht omdat Jasmin veel familie had gevonden. Na afloop konden de kinderen met een pakje drinken en een lekkere koek op de fiets of met de auto weer naar school om daar nog na te praten over wat ze gezien hebben. Al met al kijken de leden van Soroptimistclub De Reestlanden tevreden terug op een geslaagd festival en kijken uit naar het 10-jarig jubileum van volgend jaar.

85.000 euro voor School for Justice Ook op andere manieren zetten De Nederlandse Soroptimistclubs zich in voor de rechten van het kind. Afgelopen jaar en ook dit jaar hebben de Soroptimistclubs samengewerkt met Free a Girl. Hun School for Justice is een programma waar minderjarige slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting worden opgeleid tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politieagent om het systeem van binnenuit te veranderen en zo straffeloosheid rondom kinderprostitutie te bestrijden. Het doel is dat De Nederlandse Soroptimistclubs jaarlijks 85.000 euro bijdragen aan het opleidingsprogramma van School for Justice.

Geef een reactie