HOOGEVEEN – De atheneum- en gymnasiumleerlingen uit de bovenbouw van het Roelof van Echten College hebben zich vorige week tijdens het Model European Parliament (MEP) ingeleefd in de rol van een commissielid of -voorzitter van het Europees Parlement. Hoewel het coronavirus roet in het eten dreigde te gooien, kon het MEP dit jaar tóch onder de nodige voorwaarden plaatsvinden.

De week startte voor de leerlingen met de voorbereidingen op de plenaire vergaderingen van vrijdag. De negen commissies stelden zowel fysiek op school als online sterke resoluties op voor de vraagstukken die binnen de commissies centraal stonden, en oefenden met speechen en het weerleggen van tegenargumenten.

In de loop van de week werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de naderende plenaire vergaderingen: de rollen voor vrijdag werden verdeeld en bovendien werden de opgestelde resoluties met de andere commissies gedeeld, zodat alle deelnemende leerlingen zich goed konden verdiepen in de resoluties van de andere commissies.

Tijdens de plenaire vergaderingen, die dit jaar niet in de raadszaal, maar in de kantine van voetbalvereniging HZVV werden gehouden, konden de commissieleden in één van de drie verschillende rondes hun opgedane kennis toepassen bij het debatteren over de resoluties. De commissie vluchtelingenzaken mocht in de eerste ronde het spits afbijten. Hoewel het voor alle leerlingen even wennen was om hun schoolgenoten aan te spreken bij hun achternaam en te spreken via de voorzitter, hadden de plenaire vergaderingen een soepel verloop.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: