HOOGEVEEN – “Hier stonden vanmiddag geen leerlingen, maar volwaardige adviseurs”, zei de juryvoorzitter van Technasium Verkeersveiligheid Award Noord-Nederland afgelopen week. Technasiumleerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) en vijf andere technasia maakten indruk met hun frisse en professionele kijk op verkeersveiligheid.

Winnaars Technasium Verkveilgh. Award

Derde- en vierdejaars technasiumleerlingen zijn de afgelopen maanden aan de slag gegaan met een opdracht van het project Verkeersveiligheid Vergelijke Noord-Nederland. In de netwerkfinales begin april presenteerden zes leerlingenteams hun plannen zo goed dat zij een plek veroverden in de noordelijke finale in Heerenveen.

Aan de slag met verkeersveiligheid
De opdracht aan de technasium leerlingen was: maak een overzicht van indicatoren en omstandigheden die van invloed zijn op de verkeersveiligheid. Aan de hand van een onderzoeksplan verzamelden ze data, documenteerden en visualiseerden zij dit. Leerlingen gaven een advies om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze kozen een thema dat ze belangrijk vinden en waarnaar in hun ogen extra onderzoek gedaan moet worden. Dat leverde veel interessante invalshoeken op: wisselende snelheden op fietspaden, afleiding op de fiets, gevaarlijke kruispunten, verkeersveilig gedrag en ouderensterfte in het verkeer.

Geweldige ervaring
De zes leerlingenteams namen het donderdag tegen elkaar op in de finaledag. Ze presenteerden hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen aan een vakkundige jury. Het team van Ubbo Emmius in Stadskanaal ging er met de hoofdprijs vandoor. Ook de RvEC-leerlingen reisden met opgeheven hoofd terug naar Hoogeveen: “We hebben er veel van geleerd. Het was een geweldige ervaring!”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: