HOOGEVEEN – Een brand in de keuken, een struikelpartij of een ongelukje in de sportzaal… op een school kunnen allerlei ongevallen plaatsvinden. Om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn, organiseert het RvEC regelmatig oefeningen. Dinsdag vonden enkele geslaagde ontruimingsoefeningen plaats. Leerlingen leverden daarin een belangrijke bijdrage.

“Attentie, u dient het gebouw te verlaten via de daarvoor aangegeven nooduitgangen”, klonk het bij de start van de BHV-oefening op locatie Bentinckspark van het RvEC. In de school werden diverse incidenten in scène gezet. Zo oefenden de bedrijfshulpverleners wat zij moeten doen bij een ongeval tijdens een ontruiming, een brand en hoe ze achtergebleven gasten (die zelf onbekend zijn in het schoolgebouw) veilig kunnen begeleiden naar de verzamelplaats.

Op zoek naar leerlingen
Arbo-coördinator Françie Sprakel vertelt: “Op het RvEC hechten we veel waarde aan veiligheid. Iedereen draagt daaraan zijn steentje bij. Daarom betrekken we docenten, leerlingen, ouders, hulpverleners (zoals politie en brandweer) en anderen actief bij onze veiligheidstrainingen en –oefeningen.” Danique Helder (4havo-leerling op locatie Bentinckspark) en haar tweelingbroer Jari (4vmbo-leerling op locatie Voltastraat) droegen ook een steentje bij aan de ontruimingsoefening.

“Het idee was dat de docent de leerlingen telt op de verzamelplaats en erachter komt dat twee leerlingen missen. De docent moet dan terug de school in om de ontbrekende leerlingen te zoeken. Dat waren wij dus”, zegt Danique. Volgens Jari is het belangrijk dat leerlingen meedenken over veiligheid op school: “Bij zo’n ontruiming gedragen leerlingen zich denk ik iets koppiger dan medewerkers en zien ze het nut er misschien niet van in. Dan vinden leerlingen het misschien leuk om zich te verstoppen, zodat ze niet naar buiten hoeven. Ik vond het leuk om samen met Danique mee te werken aan de ontruimingsoefening. Vorig jaar volgde ik het vak EHBO op school en wie weet wil ik daar in de toekomst nog wel iets mee doen.”

Veiligheid: voor en door iedereen
Ook Françie Sprakel blikt tevreden terug op de BHV-oefening. “Het is belangrijk dat we goed kunnen samenwerken in geval van een noodsituatie. De bedrijfshulpverleners komen bij incidenten meteen in actie om iedereen veilig naar buiten te brengen. Ook tijdens zo’n oefening. Die gezamenlijke aanpak met medewerkers, leerlingen, hulpverleners en anderen is waardevol en leerzaam. Veiligheid voor en door iedereen, dat is ons streven.”

Door Henk Boer

Geef een reactie