Mediawijsheid voor basisscholen in Drenthe
Hoogeveen – Bibliotheek Assen en Hoogeveen presenteren dit seizoen een programma voor mediawijsheid aan de basisscholen in Assen en Hoogeveen.

Optimized by JPEGmini 3.9.32.0 0x4a57e0e9

Het programma is op verzoek ook beschikbaar voor scholen buiten deze gemeenten. Met behulp van dit programma leren kinderen op school veilig, slim en effectief gebruik te maken van nieuwe media.

Ontwikkelaar en mediacoach Marloes De Klerk van Bibliotheek Assen heeft samen met haar collega’s uit Assen en Hoogeveen gewerkt aan de samenstelling van het programma. “Nieuwe media brengen prachtige kansen. Deze zomer bleek opnieuw dat er rond nieuwe media ook gevaren schuilen. Het belang van veilig gebruik van media is misschien wel groter dan ooit”. Het gevolg is dat veel scholen aangesloten bij de bibliotheken Hoogeveen en Assen vragen naar ondersteuning bij educatie rond dit thema.

De bibliotheken Assen en Hoogeveen hebben hun aanbod samengevoegd in een doorgaande leerlijn voor primair onderwijs. Directeur Peter Speelman van de Hoogeveense bibliotheek: “Daarmee zijn voor alle groepen in het basisonderwijs één of meerdere programma’s beschikbaar”.

De programma’s worden uitgevoerd door deskundige medewerkers van de bibliotheken Assen en Hoogeveen. Deze Lees- en mediaconsulenten verzorgen de programma’s in de klaslokalen en/of de bibliotheek.

Samen met Kikker van Max Velthuijs worden kleuters mediawijs gemaakt met het programma Kikker in de digipoel. De kinderen leren hierbij welke verschillende media er zoal zijn en wat hun functie is. Leerlingen uit groep 5 -6 gaan met bureau meestervervalsers aan de slag. Ze leren hierbij te onderscheiden wat echt en nep is. Daarnaast gaan leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 bezig met informatievaardigheden. Want een werkstuk is snel gemaakt met behulp van internet, maar is informatie op internet altijd betrouwbaar? En waar vind je de meest betrouwbare informatie? Leerlingen uit de groepen 7 en 8 bezoeken de bibliotheek om te bewijzen hoe mediawijs ze zijn door met iPad social media-gerelateerde opdrachten te doen.

Door Henk Boer

Geef een reactie