Hoogeveen – Het school damtoernooi in Hoogeveen voor het basisonderwijs in de groepen 7 en 8 is buitengewoon spannend verlopen.

Twee teams staken met kop en schouder boven de rest uit. Verrassend is dit geenszins, want beide scholen hebben het afgelopen jaar super gepresteerd in de nationale titelstrijd. Hierin werd het team van de Krullevaar Nederlands kampioen bij de welpen en de Johannes Calvijnschool tweede bij de pupillen.dam-club-1

De uiteindelijke beslissing viel in de voorlaatste ronde. Het team van de Calvijn liet twee punten liggen tegen hun reserveteam en het team van de Krullevaar liet één punt liggen tegen de Morgenster. In de laatste ronde speelden beide teams tegen elkaar. Het was ongemeen spannend. Renco Oostindjer zette de Krullevaar op voorsprong door te winnen van Leon Kruizinga maar Wouter Sosef zette de zaken weer recht met een bijzonder gelukkige overwinning op Morris Everts. Stef Schep zetten nu J.Calvijn op voorsprong door winst op Wilmer Oostindjer. Het cruciale gevecht leverden Roland Kreeft en Matthijs Jonkman. Matthijs kon revanche nemen na de enerverende finalewedstrijden in het MTB-jeugdtoernooi, maar Roland had zijn zenuwen beter onder controle en won. Het werd dus een gelijkspel waardoor Krullevaar dankzij één bordpuntje meer de titel bemachtigde.

Het team van de Morgenster leek lange tijd mee te doen om het kampioenschap. Ook in de voorronden wonnen ze alle partijen, maar verlies tegen de Krullevaar en een gelijkspel tegen het reserveteam van de Calvijn wierp hen terug. Op de derde plaats kregen ze de reserveteams van de Calvijn en de Krullevaar naast zich, maar dankzij een beter bordsaldo werden ze derde.

De eerste drie teams, aangevuld met het reserveteam van de Calvijn, gaan in februari strijden om de provinciale titels.

Door Henk Boer

Geef een reactie