Onderwijs

Schoolrestaurant ontvangt zilveren Schoolkantine Schaal 2018

HOOGEVEEN – Voor de derde keer heeft het Alfa-college in Hoogeveen de zilveren Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum ontvangen. De zilveren schaal wordt uitgereikt aan scholen waar het merendeel van het assortiment in de kantine uit gezonde producten bestaat. Dat is bij het schoolrestaurant van het Alfa-college het geval.

foto Alfa-college ©

“We stimuleren het maken van een gezonde keuze”, vertelt Daphne Viswat-Hertog, leidinggevende catering van het Alfa-college in Hoogeveen. “Zo is er een uitgebreid saladebuffet, worden gezonde producten bewust vooraan en op ooghoogte geplaatst en worden ongezondere producten in kleinere hoeveelheden aangeboden. Ook staan de gezonde meepakkers bij de kassa: fruit en water.”

Kantinescan Het Voedingscentrum helpt bij het uitzoekwerk van gezonde producten. In een digitale kantinescan wordt het assortiment uitgebreid beschreven. Zodra je een wijziging aanbrengt, zie je direct wat dit doet met de eindscore. “Op dit moment scoren we 100% op het basisassortiment en 100% op de uitstraling. Maar we zien op deze manier ook welke verbeterpunten er nog liggen”, aldus Daphne.

Menu Wekelijks stelt het schoolrestaurant een menu samen met aanbiedingen. Ook in dit menu houdt het schoolrestaurant van het Alfa-college rekening met het aanbod van gezonde producten. Zo wordt er minder vaak gebruik gemaakt van de frituur en wordt de soep van de dag bereid met verse groenten.

Toekomstplannen Het huidige schoolgebouw van het Alfa-college wordt over twee jaar grondig verbouwd. “Ik hoop dat er dan plaats is voor grotere vitrines om gezonde producten in nog grotere hoeveelheid aan te bieden”. vertelt Daphne.

De Gezonde Schoolkantine De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen.