HOOGEVEEN – Nadat eerder vanwege het ontbreken van politiebegeleiding, stijgende kosten en toenemende regeldruk de Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor mannen van de wielerkalender geschrapt moest worden hing ook het doorgaan van de beide Drentse wielerkoersen voor de vrouwen aan een zijden draad.

Dat het sein nu eindelijk op groen staat is vooral te danken aan het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de organisatie, de betrokken gemeenten en de provincie Drenthe. Terwijl de problemen zich de afgelopen maanden opstapelden naderde de deadline voor de vergunningaanvragen. Hotels moesten worden besproken en teams en medewerkers wilden nu eindelijk wel eens zekerheid. In overleg met diverse partijen is er nu duidelijkheid. Er gaat gekoerst worden maar wel op een manier die eigenlijk niet past bij de uitstraling van het wielermonument de Ronde van Drenthe.

Wielrennen zonder inzet van politie
Op zaterdag 9 maart 2024 rijden de vrouwen de ‘Drentse Acht van Westerveld’ en een dag later komt de complete wereldtop bij de vrouwen in actie tijdens de ‘MIRON Women’s WorldTour Ronde van Drenthe’. Dat gaat gebeuren zonder enige vorm van politiebegeleiding en dat is in Nederland tijdens een professionele wielerwedstrijd nog niet heel vaak vertoond. De politie Noord-Nederland had eind vorig jaar al aangegeven, door capaciteitsproblemen, tijdens wielerkoersen geen begeleidende motoragenten meer in te willen zetten.
Door het parcours aan te passen is het voor de organisatie nu toch mogelijk met eigen mensen voldoende veiligheid voor deelnemers en publiek te garanderen. Bijzonder is dat daarbij ook voormalige politiemensen als vrijwilliger een belangrijke rol in b.v. de commandowagen vervullen. Beide wedstrijden bestaan uit een korte aanloop naar een aantal plaatselijke rondes die meerdere keren moeten worden gereden. Deze opzet bleek ook een positief effect op de uitstoot van stikstof in ‘gevoelige gebieden’ te hebben.

Acht van Westerveld – zaterdag 9 maart 2024
Deze koers over een afstand van 127 km kan dankzij de inspanningen van de gemeente Westerveld doorgaan alleen ziet het parcours er wat anders uit dan de laatste jaren. De deelneemsters starten (om 13.00 uur) en finishen (ca. 16.10 uur) nog wel traditioneel in Dwingeloo maar het grootste deel van de koers speelt zich af op een omloop van 16 km tussen Ansen en het buurtschap Oosteinde. De rensters gaan zeven keer rond om daarna weer koers te zetten naar de finishlijn in Dwingeloo.

MIRON Women’s WorldTour Ronde van Drenthe – zondag 10 maart 2024
Voor deze koers op het allerhoogste niveau starten alle wereldtoppers om 13.45 bij het gemeentehuis van Beilen met dank aan de gemeente Midden-Drenthe. Jan Zwiers, burgemeester van Midden-Drenthe: “wij zijn enorm trots dat de Women’s WorldTour in onze gemeente plaats gaat vinden. Een groot evenement! We hebben dan ook alles in het werk gezet om ervoor te zorgen dat de Ronde door kan gaan. Het ontbreken van politie inzet op deze dag zorgde voor een hele uitdaging. We hebben nu een mooi parcours opgezet, waarbij we er goed op hebben gelet dat de veiligheid van de renners en bezoekers zoveel mogelijk gegarandeerd is. De medewerkers van onze gemeente hebben zich hier ook keihard voor ingezet. Complimenten voor de hele organisatie. We gaan ervoor!”

In Beilen vindt ook de ploegenpresentatie plaats. Na de start neemt het peloton de kortste route naar de VAM-berg. Rondom de afvalberg staan nu vijf grote rondes van ruim 29 km en in totaal zes beklimmingen op het programma. Als het weer geen spelbreker wordt zal ook het ‘Dak van Drenthe’ deel van het rondje VAM uitmaken. De finish van deze editie van de Ronde van Drenthe is boven op de VAM-berg aan het einde van de keienstrook en wordt na 158 km koers om ca. 17.45 uur verwacht. De live-uitzending van de koers, mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, is te volgen via RTV Drenthe en Eurosport en wordt gestreamd op nos.nl.

Foto: Kim Stellingewerf

Geef een reactie