Babbelegoegies

Babbelegoegies: Stickers…

Stickers, bumperstickers ik heb er een hekel aan, tenzij het de belettering van een bedrijfsauto is moet je bij mij niet aankomen met geplakte uitingen van wat dan ook. En al helemaal niet op mijn auto. 

Het zal u verbazen hoe enorm ik mij kan ergeren aan een visje achterop een Skoda die agressief aan het inhalen is of veel te langzaam rijdt, zeker op zondag. Of een verlaagde golf TDI met een stickertje ‘Baby aan boord’; naar mijn idee een rijdende contradictio in termino, een onmogelijk tegenstelling. En mensen met een plakplaatje met hun politieke voorkeur? Mijn hele auto schreeuwt ROOD, maar een tomaat zal je er niet op zien. Er zal maar een VVD – Vindicat student beschonken bedenken dat er dan een deuk in moet. Maar u raad het aan het onderwerp al, ik ben om. Ik heb een sticker op mijn auto, voor het eerst en ook voor het laatst (tenzij ik een exacte kopie ga plakken).

Hoe komt dat zo zult u zich nu afvragen (of u heeft besloten dat u niet verder leest.. dat kan ook). Dat heeft te maken met mijn opa’s. Ja fronst u de wenkbrauwen maar, het wordt u zo duidelijk. Pake Ale (Van Netten) was in Lemmer melkboer en pake Christoffel (Hornstra) was aannemer al heette dat toen nog timmerman. Geen van beiden heeft ooit een sticker op de melkkar of houtkar geplakt, nee de naam was hand geschilderd zichtbaar. Logisch ook, want de kunststof vervanger bestond nog niet eens. Ik heb dat overigens niet meegemaakt, ik ben daar simpelweg veel te jong voor. Maar ik moest u even uitleggen waar mijn band met Lemmer vandaan komt anders snapt u van het hele stickerverhaal niets.

De Lemmer dus (zoals de Fries het noemt) zit in mijn genen, en daarom volg ik ook Lemster dingetjes, zo doet men daar aan zakslaan, visserijdagen, heeft men een eigen strandfestival en veel meer. Maar het allermooist is het skûtsjesilen en dus volg ik de facebook pagina van de stichting die de schuit in de vaart houdt. En zij vragen regelmatig om bijdragen; voor een zeil, een roer, een zwaard, verf.. noem maar op. Het is een dure hobby. Nou heb ik niet de middelen om telkens maar geld over te gaan maken dus toen de plakplaatjes actie kwam, lymbyldsjes zal het in het Fries heten, dacht ik van.. das leuk. Dus zit er nu voor 4.50 Euro een prachtig logo op mijn Zuid Koreaanse auto. Wat (en dat zie ik pas tijdens het plaatsen) voor de leek ook op een nieuw soort LES Logo kan doorgaan, maar dat is het dus niet.

Voor die vierenhalve duit heb ik overigens veel meer gekregen: herinneringen.. Ieder zomer ging ik met ma logeren bij Beppe, tijdens de Lemster week natuurlijk want dan was het evenement van het jaar; skûtsjesilen. Wij liepen dan door de zinderende hitte naar het strand waar het een drukte van belang was. Met Klaas Jansma op de transistorradio volgden wij vanaf het strand de strijd tussen de Friese schepen. Het mooist was het wel als de wind ver de baai in waaide en de zeilschepen dicht onder de kust kwamen. Je kon de grote woeste, zwetende kerels dan zien en horen. Het geschreeuw dat het fok aan moest, het zwaard omhoog, dat er opgeloefd of afgevallen moest worden.. Nooit door elkaar heen, behalve de schippers dan. Stiekem, want als kind vind je dat al geweldig, hoopte je dat de botte boeg van de één zich in de zachte zij van een ander Skûtsje zou boren. Of omslaan, dat was ook wat. Ik herinner mij het gejuich van het publiek toen de Sneker Pan in 1978 omging, maar ook de geur van het water en zelfs de streling van de wind op mijn huid. Ik was en ben natuurlijk voor De Lemmer, zelfs als ik een jaar niet naar het hardzeilen kan kijk ik via Omrop Fryslân wel naar de wedstrijden en ja, De Lemmer is nog steeds mijn favoriet.

Oh, over dat botsen, omslaan en masten die breken? Dat mag bij alle schepen behalve bij ‘mijn’ schip. Tot voor gisteren omdat het in mijn genen zit. Vanaf nu ook uit kostentechnische overwegingen, want bij een fikse schade van De Lemster? Is de verkoop van wat stickertjes vast niet genoeg.

Ik ga een gat in de wind fietsen en wens u een geweldig weekend. De sticker is te bestellen via de facebookpagina van het Lemster Skutsje of te koop bij de VVV in (De) Lemmer. U kunt dit niet doen via De Hoogevener.
Hoogte punten

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

Geef een reactie