Hoogeveen – In de Hoogeveense wijk Centrum – West is de vervangende nieuwbouw van 42 huizen nu officieel van start gegaan. Buurtbewoner meneer Van de Leeden verricht te woensdag 15 februari om 10.00 uur de symbolische start van de sloop.

Meneer Van de Leeden verricht de eerste handeling

Het project in de Frans Halsstraat, Rubensstraat en Van Goghlaan kende rond de jaarwisseling nog wat tegenslag, doordat er meer asbest in de oude huizen werd aangetroffen dan verwacht. Nu is echter het eerste huizenblok rijp voor de sloophamer. Meneer Van de Leeden verrichtte, als een de (vele) terugkerende bewoners, de symbolische starthandeling. Hij woont al vele jaren in deze buurt en is hier ooit gestart: met zijn vrouw, inwonend bij zijn schoonmoeder aan de Rubensstraat.

Plannen samen met bewoners gemaakt
Het betrekken van de wijkbewoners in alle stadia van het proces, is voor Domesta steeds een belangrijk uitgangspunt geweest. Vanaf het maken van de eerste schetsen met de klankbordgroep, tot het toetsen van ideeën per bakfiets. Domesta heeft vele ideeën en wensen van de bewoners kunnen honoreren. Uiteindelijk zijn er straks geen twee woningen hetzelfde Zo zijn er hoge- en lage huizen, rijtjes – en twee – onder – een – kap-woningen, huizen geschikt voor gezinnen of senioren, met grote of kleine tuin en kleurverschillen per bouwblok. Maar ook in de huizen levert Domesta maatwerk. Zo konden bewoners zonder bijbetaling bijvoorbeeld kiezen uit een open – of gesloten keuken, de keuken aan de voor-of achterkant, wel of geen bijkeuken, een wasmachineplek op de zolder of begane grond, de trap vanuit de woonkamer of vanuit de hal en verschillende maten van slaapkamers.

Extra zonnepanelen als dank
Dankzij een zeer prettige en constructieve samenwerking met de bewoners is het proces soepel en vlot verlopen. Om de waardering hiervoor naar de bewoners uit te spreken, heeft Domesta besloten tot een extra investering ten gunste van de bewoners. De huizen, die toch al erg energiezuinig zijn, worden voorzien van elk zes extra zonnepanelen. Financieel betekent dit voor de bewoners dat zij elke maand ongeveer € 15,- aan energiekosten meer besparen dan in het oorspronkelijke plan. In totaal worden 53 huizen gesloopt en 42 teruggebouwd. De eerste fase bestaat uit de sloop (blok voor blok) van de huizen Rubensstraat 37-45, Frans Halsstraat 2-10 en Frans Halsstraat 1-21. Naar verachting zijn de eerste nieuwe huizen deze zomer klaar.

Geef een reactie