Ook al is het kerstvakantie en gaan veel activiteiten in een lagere versnelling, er worden toch nog belangrijke beslissingen genomen. In de landelijke politiek zagen we dat de zorgwet tegen alle verwachtingen in, níet door de Eerste Kamer kwam, en de wet op de hoge salarissen in de zorg juist wel. En dat de laatste wet desondanks toch niet wordt uitgevoerd. Het lijkt of de topmensen in de zorg de democratie dwarsbomen. De SP, de partij die altijd tégen de marktwerking in de zorg was, wijst iedereen er op dat, nu er eenmaal marktwerking is, gestemd moet worden met de voeten.

Het actiecomité voor Bethesda heeft mensen opgeroepen om weg te gaan bij Achmea om deze verzekeraar onder druk te zetten voldoende geld aan Bethesda te geven. Een aantal mensen heeft dat gedaan. Maar zijn dat er genoeg? Achmea geeft miljoenen minder aan ons ziekenhuis waardoor er honderden ontslagen vallen. Het kan niet zo zijn dat de goede zorg dan wél overeind blijft. Reden te meer voor de SP om mensen nogmaals op te roepen vooral over te stappen naar een verzekering die niet onder Achmea valt. ‘Het is een ondoorzichtig gebeuren in die verzekeringswereld.’ aldus fractievoorzitter Behr, ‘Zilveren Kruis, Agis, Avero, De Friesland, FBTO, Prolife, Interpolis, Kiemer, OZF, Takecarenow, en Youcare zijn allemaal van Achmea.

Overstappen naar zo’n verzekering helpt dus niet. En eigenlijk zijn de andere groten; VGZ, CZ en Menzis weinig beter. Als comité hebben we ons verdiept in de verzekeringswereld en uitgevonden dat DSW/Stad Holland een heel goed alternatief is. Ze hebben scherpe prijzen voor een goede dekking. De tandarts zit bijvoorbeeld gewoon in de aanvullende verzekering. Bovendien accepteren ze iedereen, in tegenstelling tot de meeste andere verzekeraars. Zij vinden dat een zorgverzekering is bedoeld om zorg te leveren, en niet om geld aan te verdienen.

Maar als mensen een statement willen maken moeten ze de zaken wel binnen enkele dagen regelen anders is het te laat.’ Bij eerdere vragen van de partij aan het college bleek dat het college bereid was om ook de collectieve verzekering bij Achmea voor personeel en minima op te zeggen als daar aanleiding voor zou zijn.

Behr: ‘Nu er zoveel ontslagen vallen bij Bethesda zal de gemeente vast echt in beweging komen en naar een andere verzekeraar uitzien. Dat is wel een stuk ingewikkelder en een langduriger proces dan bij particulieren. Mensen die zaken via internet kunnen regelen zijn in vijf minuten klaar als ze naar DSW overstappen. De gemeente is met zo’n proces maanden bezig en dat zal dit jaar niet meer lukken. Maar Achmea móet voelen dat we als consumenten niet over ons heen laten lopen!’

Door Henk Boer

Geef een reactie