Sport

Spectaculaire zege dammers MTB Hoogeveen

Hoogeveen – Het eerste damteam van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) boekte de tweede overwinning in de ereklasse tegen hekkensluiter RDC Rijnsburg. Het team uit Rijnsburg had een lange reis voor de boeg naar het prachtige Drenthe, echter gingen ze met opgeheven hoofd weer huiswaarts.

In een explosieve wedstrijd, waarin iedereen van iedereen wou winnen, waren de Hoogeveners de gelukkigen: 12-8. Deze wedstrijd telde maar liefst acht overwinning, zo strijdlustig ging het eraan toe. MTB Hoogeveen 2 verloor met 12-8 tegen EDC Enschede, de runner-up in de eerste klasse. Het derde team verloor nipt in een sterke wedstrijd tegen Huizum 2 uit Leeuwarden.

Teamleider Rick Hakvoort opende de score met een snelle overwinning op Eric Hogewoning. Rick kreeg zijn gelieve spelletje op het bord vanuit de Keller-variant. Al vroeg in het middenspel was er voor Rick voordeel en won hij met een klein zetje in de hekstelling. (2-0)

De tweede overwinning kwam als een duveltje-uit-een-doosje en stond op naam van Joël Palmans. Tegenstander Richard Kromhout, op papier een hogere rating, leek er comfortabel bij te zitten met een voorpost en een centrumstand. Joël werd genoodzaakt om te keepen en dat deed hij geslepen. In het middenspel speelde Kromhout zijn voorstopper op en werd daarna verrast met een vernietigende damcombinatie. Joël zorgde hiermee voor de morele overwinning. (4-0)

Topscorer Klaas Hendrik Leijenaar zorgde ervoor dat zijn teamgenoten voor derde keer achterelkaar kon gaan juichen. Klaas Hendrik, die een onbewogen wedstrijdvoorbereiding had met teammaatje Maikel Palmans, maakte een fitte spelindruk tegen de aanvallende Richard Meijer. Echter, Klaas Hendrik werd door het agressieve speelplan van zijn opponent niet in slaap gesust en won overtuigend met strategisch bravoure en een geniepig slotakkoord. (6-0)

Het feest werd nog leuker toen Michel Stempher won van Arie Schoneveld. Michel, die 300 ratingpunten meer heeft, speelde een sterke aanvalspartij via de flank. Schoneveld had de moed om te gaan omsingelen, maar hij moest toezien hoe Michel steeds sterker kwam te staan en won met een fantastische damcombinatie die veel weg heeft van een zeldzame Coup Raphael. Michel lijkt patent te hebben op deze combinatie, want dit is niet de eerste keer dat hij zoiets uit zijn hoge hoed tovert. Kortom, vanaf nu heet het een ‘Coup Stempher’. (8-0)

Rijnsburg liet zich niet helemaal overrompelen en deed wat terug. Steven den Hollander was een maatje te sterk voor Antoine Koster. Na een complexe opening vereenvoudigde Antoine de stand en het leek lange tijd richting een puntendeling te gaan. Den Hollander was in tijdnood gewiekster en won met een leerzaam lange lijn eindspel. (8-2)

Zainal Palmans zorgde voor de tienpunter dat ten koste ging van de geduchte Arjen de Mooij. Vanuit een a-theoretische opening gingen beide volop in de strijd. Zainal had een orthodoxe-Roozenburgaanval en De Mooij was gefocust op het tegenspel. Tien zetten later en twee uur nadenken volgde er een decorwisseling. Zainal kreeg zijn tegenstander klem met een halve hekstelling en De Mooij werd, na enkele riskante zetten, vastgezet en verloor in het eindspel. (10-2)

Nick Waterink stelde de teamoverwinning veilig met een remise tegen Pieter Jan Rijken. Nick voerde de hele wedstrijd de boventoon maar er volgde geen genadeklap. Rijken verdedigde zich kranig en counterde ijzersterk terug. Gelukkig voor Nick was het eindspel net remise. (11-3)

Maikel Palmans ging kopje onder tegen Thomas Wielaard. Laatstgenoemde speelde slim de Roozenburg-aanval van Maikel tegen die de grip verloor in het centrum. Met venijnige zetjes moest Maikel een uitweg vinden aan de rand, maar verloor in een dodelijke opsluiting op zijn lange vleugel. (11-5)

Maarten Wichgers mocht aantreden tegen kopman Cor van Dusseldorp die in de opening de druk in het centrum opvoerde via aanvalsklassiek. Maarten was genoodzaakt om te verdedigen tegen de aanvallende intenties van zijn opponent die niet winnend door de betonnen muur brak met remise tot gevolg. Een knap resultaat van Maarten. (12-6).

Grootmeester Macodou N’Diaye trof een scherpe Wim Bremmer. Macodou koos ervoor om de sterke flank-centrumaanval van Bremmer tegen te spelen, maar dit ging niet zoals gehoopt. De aanval werd gedurende de partij steeds krachtiger en Macodou verloor zijn rem uit het oog en moest buigen voor het doortastende spel van Bremmer. (12-8)

MTB Hoogeveen staat nu met vier punten uit zes wedstrijden op een achtste plek (geen degradatiezone). Zaterdag mogen ze alweer aan de bak en dan spelen ze uit tegen DEZ Culemborg. Wie weet rolt er een vroegtijdig kerscadeautje uit voor de Hoogeveners. MTB 2 en MTB 3 hebben een winterstop. Zij beginnen weer op 6 januari.