HOOGEVEEN – Zo’n twee jaar geleden besloten fotograaf André Weima en tekstschrijver Pieter Mulderij in samenspraak met Roeli Mossel, bestuurder van de NNCZ*, de handen ineen te slaan voor een uniek project. Mossel is haar hele werkzame leven al vurig pleitbezorger voor meer kwaliteit van de dienstverlening in de zorg. De positie van de meest kwetsbare mensen in de maatschappij verdient veel meer aandacht. In dit specifieke geval gaat het om bewoners van de NNCZ met een zorgvraag.

Mulderij en Weima interviewden en fotografeerden veertig cliënten van NNCZ. De ‘totaalportretten’ werden gebundeld in het boek ‘Sprekend Leven, waardevol bestaan!’ dat eind 2020 werd uitgebracht. Mulderij en Weima bedachten een ‘coronavriendelijke’ wandel- annex puzzelroute langs vele etalages in het stadscentrum van Hoogeveen, om hierbij een groot publiek te betrekken. Helaas werden alle (niet noodzakelijke) winkels gesloten en werd dit initiatief afgeblazen.

De urgentie van het verhaal bleef echter overeind. Mensen met een zorgvraag doen er toe en vertellen vaak mooie verhalen. Daarom is besloten om dit weer op te pakken. Op vrijdag 1 oktober a.s. is het Nationale Ouderendag. Op zaterdag 2 oktober om 11:00 uur vindt op ludieke wijze de aftrap plaats van de wandelexpositie | puzzelroute en wordt het winkelend publiek uitgenodigd om hieraan mee te doen. Hiermee worden de geïnterviewde personen in het licht gezet en is er aandacht voor mensen met een zorgvraag.

De puzzelroute (die t/m zaterdag 16 oktober duurt) leidt langs veertig indrukwekkende zwart-witfoto’s (60 x 60 cm), in zesendertig etalages, verspreid over het Hoogeveense winkelcentrum. Een lijst van de deelnemende winkels en de route vindt u op www.gedenkboekwerk.nl

Door Henk Boer

Geef een reactie