Hoogeveen – Kans Traject, een project waarbij jongeren worden begeleid in het maken van een keuze voor een reguliere opleiding, is in de race voor een plek in de finale van de ESF Award 2014. Deze award wordt uitgereikt aan een bijzonder project waaraan het Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie heeft bijgedragen. De vijf inzendingen met de meeste stemmen op de Facebookpagina van het Agentschap SWZ gaan door naar de finale.
Om te stemmen kun je naar de Facebook pagina van Agentschap SWZ en de pagina ‘liken’ is niet genoeg! Klik naast het filmpje op de knop ‘Stem’.

Veel jongeren die instromen zijn vroegtijdig schoolverlaters die al één of meerdere opleidingen hebben afgebroken. Zij krijgen drie dagen per week les in rekenen, Nederlands, burgerschap en leren-leren. Daarnaast is er aandacht voor opleidingskeuze en arbeidsperspectief. Deelnemers kunnen meekijken bij een studierichting of binnen een bedrijf. De opgedane vaardigheden en ervaringen geven de deelnemers een grotere kans om met succes een opleiding af te ronden. En uiteraard vergroot dit de kans op het vinden van werk. Het project is een samenwerking tussen het Alfa College, gemeente De Wolden en de gemeente Hoogeveen.

Wat heeft het opgeleverd?
Kans Traject is gestart in oktober 2013. Tijdens het eerste schooljaar waren er maar liefst 44 deelnemers, waarvan 22 met succes doorstroomden in een opleiding, 6 werk vonden, 2 jongeren konden het niveau niet aan, 3 stopten wegens persoonlijke omstandigheden en 11 jongeren zijn vanwege hun houding en gedrag verwijderd. Het traject zorgt ervoor dat jongeren zich verdiepen in wat ze kunnen en willen om zo hun eigen toekomst-mogelijkheden te ontdekken. Deze benadering vergroot hun motivatie voor een opleiding. Daarnaast krijgen ze vaardigheden die de kans op succes vergroten.

Door Henk Boer

Geef een reactie