Gescheidenis,  Herdenkingen,  Maatschappelijk,  Nieuws uit Hoogeveen

Stolpersteine het Haagje geplaatst

HOOGEVEEN – Dankzij de Stichting Hoogeveense Herdenkingsstenen werden er vanmiddag 28 Stolpersteine onthuld aan het Haagje. Daaraan voorafgaande kwam men bijeen in het restaurant van het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap.

De bedenker van de Stolpersteine Gunter Demnig was niet aanwezig. Begonnen werd met joodse muziek door violiste Selma Suruliz begeleid door Gerrit Jan Rutgers. Daarna kwamen Eddie Seinen, burgemeester Karel Loohuis en overlevende Herman Braaf aan het woord. De vragen: hoe was het mogelijk dat dit heeft kunnen gebeuren … kan het weer gebeuren … waarom, waarom? Tot slot speelde Selma Suruliz het thema van de film Schindlers List. Rillingen.

Daarna toog men de straat op waar de Stolpersteine al gelegd waren maar per huis onthuld werden, soms door (klein)kinderen van overlevenden. Albert Metselaar ging in op de geschiedenis van elke familie die er gewoond heeft en waarvan de meeste vermoord zijn. De stichting gaat door totdat er voor alle 220 vermoorde Joden uit Hoogeveen een Stolperstein ligt.

Herman en Lien Braaf

Geef een reactie