Dabki/Hoogeveen – De Hoogeveense jeugddammers hebben zes rondes van het WK erop zitten. Het lijkt erop dat er op dit WK geen podiumplekken worden gehaald.

Lisa Scholtens (Rechts)

Zainal Palmans
Nick Waterink won met flink wat drukspel de zesde ronde tegen de Let Ricards Ositis. In het middenspel kreeg Nick het centrum onder controle en vervolgde zijn plan met een vleugelaanval. De Let kwam in een tactisch web te zitten waardoor Nick een winnende doorbraak kon nemen. Nick heeft nu zes punten en staat op de 20e plek (van de 36). Met nog drie rondes te gaan kan hij zijn WK-toernooi nog glans geven, maar dan moet hij nog wel een paar winnen. Bij het WK sneldammen scoorde hij 10 punten uit 9 wedstrijden wat een twaalfde plek gaf.

Bij de pupillen heeft Roland Kreeft een enorme dip gekregen. Zijn laatste drie partijen, ronde 4 tot 6, verloor hij ongelukkig. Roland speelde in alle drie de partijen een sterk begin en een krachtig middenspel, maar knoopt zichzelf op in de eindfase. De verliespartijen hadden eigenlijk drie overwinningen kunnen zijn. Een debacle voor hem, want hij staat op een 28e plek (van de 36). De mentale klap kon hij bij het sneldammen niet rechtzetten, want ook daar kwam hij niet verder dan 8 punten en een 29e plaats (van de 43).

Renco Oostindjer krabbelt een beetje weer terug na een zwak begin. Hij won in ronde 5 en 6 gemakkelijk van zijn opponenten. Hierdoor heeft hij zes punten in zijn zak. Tevens heeft hij nog goede vooruitzichten voor een plusscore. Bij het sneldammen speelde hij sterk en behaalde tien punten met een 16e plaats.

Lisa Scholtens heeft een zwaar programma gehad. De laatste twee partijen werden geremiseerd. Lisa komt nauwelijks door de verdediging van de Oostblokkers heen. Ze heeft daardoor viermaal remise gespeeld, één overwinning en één nederlaag geboekt. Met een gemiddelde score kan ze haar doel (+1 score) nog halen, maar dan moet er wel een keer gewonnen worden. Bij het sneldammen ging het wisselvallig. De eerste paar rondes verliep stroef. Daarna had ze een opleving met vier overwinningen, maar liet een topklassering liggen doordat ze de laatste twee rondes verloor. Ze eindigde met tien punten op een 13e plaats (van de 37).

Kortom, de Hoogeveense spelers hebben het enorm zwaar tegen het damgeweld uit het buitenland. De vermoeidheid slaat bij sommige toe waardoor de focus en scherpte verminderd. Vrijdag wordt weer een zware dag met een dubbele ronde en zaterdag eindigt het toernooi met de negende ronde.

Geef een reactie