Studenten treden op in theater de Tamboer

Hoogeveen – Eerste en tweede jaarsstudenten van het Alfa-college in Hoogeveen hebben afgelopen maandag en dinsdag themadagen over ‘cultuur’ en ‘gezondheid, vitaliteit en seksuele diversiteit’ gevolgd.                                      foto 1 optreden de tamboer           Twee dagen geen praktijklessen, Engels, marketing of verkooptechnieken, maar: workshops, theatervoorstellingen en een informatiemarkt. Deze themadagen zijn een onderdeel van het lesprogramma Burgerschap.

De bijna 800 eerstejaars volgden workshops dans, decorbouw, musicaldance, lipdub en streetdance. De resultaten van de workshops werden door de studenten op het podium van theater De Tamboer getoond. Bij de tweedejaarsstudenten stond het thema ‘Gezondheid, vitaliteit en seksuele diversiteit’ centraal. Onder andere de GGD, TransgenderGroep Groningen, Buro Puur (eetstoornissen) en COC Nederland verzorgden workshops. Ook sport stond op het programma. In de sportschool werd fitness, spinning en bodypump aangeboden. Alle tweedejaars bezochten ‘Onderhuids’, een theatervoorstelling over pesten door Theatergroep de Steeg. Op de informatiemarkt waren medewerkers aanwezig van het CNV, Transgendergroep Groningen, COC, Discriminatiemeldpunt, GGD, Tegen haar Wil.

Burgerschap is op alle mbo-scholen verplicht. Marieke Voogt is docent Burgerschap op het Alfa-college in Hoogeveen: “We leiden onze studenten op voor een beroep, ze leren een vak. Daarnaast willen we hen zo goed mogelijk voorbereiden op een dynamische arbeidsmarkt en een complexe samenleving. We behandelen in de lessen Burgerschap diverse onderwerpen waaronder op politiek, juridisch en economische vlak. Ook vitaal burgerschap en sociaal maatschappelijke onderwerpen komen aan bod.”

Het Alfa-college heeft bewust voor het onderwerp ‘seksuele diversiteit’ gekozen. Marieke Voogt: ”We willen graag dat iedereen op onze school zichzelf kan zijn. Daarom maken we dit onderwerp in ieder geval tijdens de themadagen bespreekbaar. Het helpt studenten en medewerkers om hierover in gesprek te gaan. Hoe kunnen wij in tolerantie samenleven? Hier op school, maar vooral ook in de maatschappij.”

foto 2 voorstelling pesten
Theatervoorstelling over pesten

De themadagen op het Alfa-college worden jaarlijks georganiseerd, met medewerking van De Tamboer, Bibliotheek Hoogeveen, theaterschool Garage TDI en vele gastdocenten en workshopleiders van instellingen en organisaties.

Door Henk Boer

Geef een reactie